Home » Свят » Западният печат за очакванията от срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Западният печат за очакванията от срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Сподели новината

На срещата на върха на НАТО, която започва днес във Вилнюс, не се очаква очертаване на ясен път за кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО на фона на предпазливостта на Германия и САЩ, посочва “Гардиън”.

Украйна иска да получи яснота кога и как може да се присъедини към алианса след края на войната с Русия, тъй като смята, че защитата чрез членство в пакта е единственият начин да гарантира сигурността си. Изглежда обаче, че вместо това ще ѝ бъде предложена по-тясна интеграция с НАТО.

В понеделник, когато президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с премиера на Обединеното кралство Риши Сунак в Лондон, американски и британски представители подчертаха, че поставянето на конкретни изисквания пред Украйна е нереалистично предвид несигурността на продължаващия конфликт.

В основата на НАТО е член 5 от Северноатлантическия договор, който гласи, че всяка от страните в Алианса се съгласява с това, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се счита за нападение срещу всички тях. Този член изисква в защитата на нападнатата страна да се включат останалите държави от НАТО.

Западните медии посочват значителната отстъпка, направена към Украйна с премахването на формалните изисквания за подписване на план за действие за членство, чието осъществяване е отнемало няколко години на други държави.

Очаква се окончателният текст на заключителната декларация от срещата на върха да съдържа внимателно конструирано изявление, целящо да отиде малко по-далеч от предишния ангажимент, поет към Украйна през 2008 г., че страната може да стане член на пакта в неопределен бъдещ момент.

Пресата обръща внимание на оптимистичния тон на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който подчерта, че на срещата във Вилнюс ще бъде постигнат консенсус. "Всички съюзници са съгласни, че Украйна ще стане член на Алианса, и аз съм уверен, че на срещата на върха ще бъдат взети решения, които ще бъдат силни и положителни за Украйна", каза той на пресконференция, но без да влиза в подробности, което показва отсъствието на единодушие сред страните членки.

Очаква се членовете на НАТО да поемат и допълнителни ангажименти за двустранна военна помощ за Украйна. В този контекст британската преса припомня, че вчера Обединеното кралство обяви, че е сключило договор на стойност 190 млн. паунда с компанията BAE Systems за осемкратно увеличаване на производството на 155-милиметрови снаряди по натовски стандарт, много от които се очаква да бъдат предоставени на украинската армия.

Друг важен момент, свързан със срещата във Вилнюс, е изразеното от турския президент Реджеп Тайип Ердоган обвързване на присъединяването на Швеция към НАТО с присъединяването на Турция към Европейския съюз. В свое изявление, направено на летището, преди да отпътува за срещата на върха на НАТО във Вилнюс, турският президент заяви: "Първо, нека да проправим пътя на Турция към Европейския съюз, а след това ще проправим пътя на Швеция, както направихме за Финландия".

Заглавията по темата, включително на “Вашингтон пост” и "Ню Йорк таймс", са, че Турция оттегля противопоставянето си на членството на Швеция в НАТО. Всъщност обаче обвързването на подкрепата на Стокхолм с членството на Анкара в ЕС поставя много въпросителни.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че кандидатурата на Турция за членство в ЕС не е свързана с присъединяването на Швеция към НАТО, след като Реджеп Тайип Ердоган изглежда въведе ново препятствие, което Швеция трябва да преодолее, преди да се присъедини към отбранителния съюз. Вашингтон също разграничи двата въпроса, както заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Турският президент заяви пред репортери в Истанбул: "Турция чака пред вратата на ЕС вече повече от 50 години и почти всички страни членки на НАТО вече са членки на ЕС."

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар