Home » Свят » DIA: „Няма причина за съмнение“ в твърдението на Путин, че Русия е преместила ядрени оръжия в Беларус

DIA: „Няма причина за съмнение“ в твърдението на Путин, че Русия е преместила ядрени оръжия в Беларус

Сподели новината

Няма "никаква причина да се съмнява" в твърдението на руския президент Владимир Путин, че Русия е прехвърлила първа партида тактически ядрени оръжия в Беларус, заявиха високопоставени служители на DIA.

Преди месец на международния икономически форум в Санкт Петербург Путин заяви, че „първите (руски) ядрени бойни глави са били доставени на територията на Беларус“, добавяйки, че те са били поставени там за „възпиране“, припомня CNN.

Според Федерацията на американските учени, Русия разполага с около 4477 разгърнати и резервни ядрени бойни глави, включително около 1900 тактически ядрени оръжия. Не е ясно каква част от този арсенал Путин възнамерява да премести, а американски и западни служители не са потвърдили публично, че някакви оръжия са били прехвърлени в Беларус.

Високопоставените служители на DIA признаха, че оръжията са трудни за проследяване от американската разузнавателна общност, дори чрез сателитни изображения.

Американски и западни служители заявиха пред CNN по-рано този месец, че не изглежда Беларус да е завършила модернизирането на необходимите складови съоръжения за съхранение на тактически ядрени оръжия и че наличните сателитни изображения не показват никакви признаци за вида подготовка и сигурност, които биха били стандартни в руско ядрено съоръжение.

Други източници обаче заявиха пред CNN, че има различни съоръжения в Беларус, датиращи от съветската епоха, които биха могли да поберат някои от оръжията.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър също отказа да отговори на въпроси по-рано този месец за това къде всъщност са оръжията, но каза, че САЩ очакват Русия да „изпълни“ своите задължения за неразпространение.

„Ще кажа, че продължаваме активно да наблюдаваме докладите за споразумението между Русия и Беларус, за да гарантираме, че Русия запазва контрола върху оръжията си в случай на разполагане в Беларус и спазва задълженията си по Договора за неразпространение на ядрени оръжия“, каза той по време на брифинг на 11 юли. „Ние ще обръщаме голямо внимание на всяко отклонение от страна на Русия“.

Беларуският президент Александър Лукашенко каза миналия месец, че пред лицето на агресора няма да се поколебае да използва руските тактически ядрени оръжия, разположени на беларуска земя.

Високопоставени служители на DIA заявиха, че не вярват, че Лукашенко ще има някакъв контрол върху арсенала. Най-вероятно ще бъде изцяло контролиран от Русия.

Представители на DIA казаха също, че не вярват, че движението на оръжията към Беларус би променило глобалния ядрен пейзаж или би увеличило риска от ядрен инцидент, тъй като те ще бъдат на склад, а не на предно разгръщане и контролирани от руските сили.

Милър допълни още, че САЩ „не виждат никаква причина да коригираме собствената си ядрена позиция, нито индикация, че Русия се готви да използва ядрено оръжие“.

В коментарите си миналия месец Путин каза, че останалите тактически ядрени оръжия, които Русия възнамерява да премести в Беларус, ще бъдат прехвърлени „до края на лятото или до края на годината“.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар