Home » Свят » Тревога! Бойци от „Вагнер“ се е приближили към полската граница

Тревога! Бойци от „Вагнер“ се е приближили към полската граница

Сподели новината

Група от 100 бойци на руската частна военна компания „Вагнер“ се е разположила още по-близо до беларуския град Гродно, намиращ се недалеч от полската граница, заяви премиерът на Полша Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.

„Обстановката започва да става все по-опасна. Най-вероятно бойците на „Вагнер“ ще действат под прикритието на беларуски граничари и ще помагат на незаконни мигранти да проникват на полска територия с цел дестабилизиране на Полша“, каза Моравецки на пресконференция в Гливице, Западна Полша, уточни БТА. „Най-вероятно ще се опитат да влязат в Полша, представяйки се за незаконни мигранти, а това крие допълнителен риск.“

В изказването си обаче Моравецки не посочи източника на сведенията си за движението на „Вагнер“, а Антон Мотолко, основател на беларуския опозиционен проект „Хаджун“, който следи военната активност в Беларус, каза пред Ройтерс, че организацията му не разполага с никакви данни за дислоциране на „Вагнер“ по-близо до Гродно.

Градът има потенциално важно значение, защото се намира близо до така наречения Сувалски коридор, стратегическа ивица земя по полско-литовската граница, разделяща руския съюзник Беларус от анклава на Русия Калининград.

По-рано този месец ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин беше показан на видеозапис да посреща бойци на частната военна компания в Беларус. На него той има казва, че засега спират да воюват в Украйна, както и да събират сили за Африка – където участват в редица конфликти – докато междувременно обучават беларуската армия.

На следващия ден бойци на „Вагнер“ пристигнаха на полигона на 38-ма отделна десантно-щурмова бригада в района на град Брест, който се намира само на няколко километра от полската граница.

Прехвърлянето на силите на частната военна компания в Беларус беше част от споразумение, сложило край на метежа им през юни, когато установиха контрол над руски военен щаб, настъпиха към Москва и създадоха опасност от избухване на гражданска война в Русия, както се изрази самият президент Владимир Путин.

Още от самото начало на инвазията на Москва в Украйна Полша се опасява, че войната може да се разпространи и на нейна територия.

По-рано този месец Варшава започна прехвърлянето на над 1000 военнослужещи към Източна Полша с оглед на нарастващото безпокойство, че присъствието на бойците на „Вагнер“ може да доведе до повишаване на напрежение по границата.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар