Home » Свят » Китайският президент ще пропусне срещата на Г-20

Китайският президент ще пропусне срещата на Г-20

Сподели новината

Според непотвърдени източници, китайският президент Си Цзинпин вероятно ще пропусне предстоящата среща на Групата от 20 водещи световни икономики (Г-20), която ще се проведе в Индия следващата седмица. Агенция "Ройтерс" цитира осведомени лица, които разкриха, че Си ще бъде заменен от китайския премиер Ли Къцян на форума, планиран за 9 и 10 септември в Делхи.

Въпреки липсата на официално потвърждение от индийска и китайска страна, източници от две индийски официални представителства, както и от дипломатически служители в Китай и представител на друга страна от Г-20, заявиха, че Пекин планира да изпрати премиера Ли Къцян да представлява Китай на форума.

Тази среща би била идеална възможност за Си Цзинпин да се срещне с американския президент Джо Байдън и да обсъдят начини за стабилизиране на напрегнатите отношения между двете свръхсили. Тъй като последният контакт между тях се състоя на лидерския форум на Г-20 в Бали, Индонезия, през ноември миналата година, се очакваше новата среща да допринесе за разрешаване на въпроси, свързани с геополитиката и търговията.

Причините за възможната липса на Си Цзинпин на срещата все още не са ясни. Досега китайското и индийско външно министерство не са коментирали въпроса.

Независимо от това, срещата на Г-20 в Индия ще се проведе в контекста на напрегнати международни отношения, включително руската декларация, че президентът Владимир Путин няма да присъства лично, а вместо това ще изпрати външния министър Сергей Лавров.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар