Home » Мнения » Забележителната устойчивост на Украйна може да се окаже решаваща в дългата война с Русия

Забележителната устойчивост на Украйна може да се окаже решаваща в дългата война с Русия

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните осемнадесет месеца способността на Украйна да преодолее разрушенията и разрухата, създадени от руската инвазия, беше толкова поразителна, че някои външни наблюдатели дори поставиха под въпрос реалността на войната. От време на време в социалните медии се появяват видеозаписи на украинци, заети с ежедневни дейности, придружени от предложения, че ситуацията в Украйна не може да бъде толкова сериозна, колкото се твърди, ако все още е възможно да се посещават ресторанти, да се посещават партита край басейна или да се разхождате в парка, пише Atlantic Council.

Тези цинични твърдения напълно пропускат смисъла. Признаците за нормалност в днешна Украйна не са доказателство, че войната е някак си преувеличена или фалшива; те са доказателство за смелостта и издръжливостта, които помагат на украинците да се справят с ужаса на най-големия конфликт в Европа след Втората световна война.

От началото на руската атака през февруари 2022 г. устойчивостта на Украйна е една от определящите характеристики на войната. Когато Владимир Путин взе решение да започне своята инвазия, той изглежда искрено вярваше, че всяка въоръжена съпротива бързо ще се стопи и напълно очакваше украинската държава да се разпадне в рамките на няколко дни. Вместо това украинската армия отвърна на удара с голямо умение и храброст, нанасяйки тежки загуби на руските нашественици и спечелвайки възхищението на наблюдаващия свят.

Отвъд бойното поле държавните структури на Украйна също се оказаха изненадващо издръжливи. Украинският президент Володимир Зеленски даде тона в първите часове на войната, като заяви намерението си да остане в украинската столица. Избраните длъжностни лица в цялата страна скоро последваха примера, като парламентът редовно се събираше в Киев и общинските власти бяха силно ангажирани със сигурността и хуманитарните реакции на руската инвазия.

Военното представяне на държавния сектор на Украйна е също толкова впечатляващо. Въпреки постоянната заплаха от руски бомбардировки, украинските влакове продължават да се движат навреме, като играят ключова роля в евакуацията на цивилното население и служат като спасителен пояс за блокираната украинска икономика. Украинската пощенска служба често е била сред първите организации, които възобновяват дейността си в новоосвободените региони и дори е намерила време да пусне поредица от грабващи заглавията пощенски марки в чест на украинските военни усилия. Междувременно проницателното управление на Националната банка на Украйна предотврати срив на валутата и поддържа значителна степен на икономическа стабилност. Електрическата мрежа на страната успя да издържи шестмесечна кампания от руски въздушни удари и дори възобнови износа на енергия през пролетта на 2023 г.

Подобна здравина е демонстрирана в целия частен сектор. Всяка една компания, работеща в Украйна днес, има уникална история за силата и упоритостта по време на войната, но всички са обединени от общия знаменател на украинската устойчивост. Безброй украински фабрики, агробизнеси, офис центрове, търговски центрове, ресторанти и хотели са намерили креативни начини да останат активни, докато се справят с предизвикателствата по време на война, включително редовни руски въздушни нападения и прекъсвания на енергията, блокадата на черноморските пристанища на Украйна и разпадането на установените вериги за доставки. В повечето други европейски страни всеки един от тези фактори би бил достатъчен, за да спре ежедневния живот; Украинците просто вдигнаха рамене и продължиха.

Благодарение на чудесата, извършени от украинските мобилни оператори и интернет доставчици, украинците останаха свързани по време на войната. Невероятно, жизнената ИТ индустрия на страната всъщност се разрасна от началото на инвазията, с бързо разширяваща се екосистема от технологични стартиращи компании, доставящи дронове и други иновативни комплекти на украинската армия. Украинската банкова система също се оказа стабилна, с висока степен на предвоенна дигитализация, която помага да се сведат до минимум икономическите сътресения на фона на опустошението от руското нападение.

Нищо от това не може да предотврати сериозни икономически щети, разбира се. БВП на Украйна се срина с 29,1% през 2022 г., според Държавната статистическа служба на страната. Въпреки това, във време, когато Русия активно преследва пълното унищожаване на украинската държавност, скромните прогнози за растеж за тази година са изумителни. Последните осемнадесет месеца бяха върховният стрес тест и украинската икономика го издържа с отличие.

Изключителната адаптивност на Украйна се дължи до голяма степен на богатия предишен опит на страната за справяне с кризисни условия. В края на краищата, за огромното мнозинство от украинците целите 90-те години бяха една дълга криза. След това страната премина през продължителни периоди на политическа турбуленция, предизвикана от Оранжевата революция от 2004 г. и Евромайдана от 2014 г., заедно с руската инвазия в Крим и осем години тлееща война в Източна Украйна. За украинците, които са израснали и са достигнали пълнолетие след разпадането на СССР, нестабилността никога не е била далеч. Това не е наследство, което някой би преследвал активно, но то насърчи твърдост и сила на духа, които се оказват критични, докато страната се бори за оцеляване срещу продължаващата инвазия на Русия.

Тези качества ще са много необходими през следващите месеци. Високите разходи и бавният напредък на текущата контраофанзива на Украйна вече поставят на изпитание решимостта на нацията, докато постоянният поток от руски бомбардировки и други жестокости стоят тежко върху дълбоко травматизираното украинско население. Засега наличните данни показват силен ангажимент за продължаване на борбата, като последните социологически проучвания постоянно идентифицират огромна опозиция срещу всякакъв вид компромис с Кремъл. Това решително настроение отразява екзистенциалния характер на конфликта; Украинците са добре запознати с геноцидната програма на Русия и признават, че ако спрат да се бият, страната им ще престане да съществува.

Всичко това се гледа с дълбоко недоволство и нарастваща тревога в Кремъл. Тъй като всички дълготрайни перспективи за решителна руска военна победа вече са изчезнали, Путин възлага надеждите си да надделее над Запада и да изолира Украйна, преди в крайна сметка да сломи волята на страната да се бие. Руският диктатор активно се готви за дълга война и изглежда убеден, че демократичният свят в крайна сметка ще се умори да подкрепя Украйна. За съжаление на Путин, трудно е да си представи някой западен лидер да изостави украинския народ, освен ако решимостта му да се съпротивлява на Русия не започне видимо да намалява.

Това е така от първите дни на руската инвазия, когато чистата дързост на съпротивата на Украйна повлия дълбоко на външната публика и се оказа инструмент за спечелването на общественото мнение в целия западен свят. Тази народна подкрепа за каузата на Украйна помогна да се убедят западните лидери да осигурят непрекъснато увеличаващите се количества военна помощ, които промениха хода на цялата война. Ако милиони обикновени украинци не бяха демонстрирали такава вдъхновяваща смелост, бе напълно възможно Западът да избере да стои настрана, както направи по време на нахлуването на Русия в Грузия през 2008 г. и окупацията на Крим през 2014 г. Това не се случи през пролетта на 2022 г. и е малко вероятно да се случи, докато забележителната устойчивост на Украйна остава непокътната.

Поставете оценка:




3.1

Оценка 3.1 от 35 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар