Home » Свят » Американският войник, който бе задържан в КНДР, пристигна в Тексас

Американският войник, който бе задържан в КНДР, пристигна в Тексас

Сподели новината

Редникът от американската армия Травис Кинг се приземи рано днес в американска военна база в Тексас, след като беше експулсиран от Северна Корея след изненадващото си бягство през силно милитаризираната граница преди два месеца, съобщи Ройтерс, като се позова на Си Ен Ен.

Кинг пристигна с американски военен полет, който се приземи в Сан Антонио-Форт Сам Хюстън, съобщи Си Ен Ен, като се позова на служител на американското министерство на отбраната. Очаква се Кинг да премине медицински преглед в медицинския център на армията "Брук" в болница в Обединената база "Сан Антонио-Форт Сам Хюстън", където през декември беше лекувана баскетболната звезда Бритни Грайнър, след като размяната на затворници с Русия сложи край на 10-месечното ѝ задържане в руски затвор.

Правителството на САЩ заяви, че след завръщането си Кинг първо ще бъде подложен на оценка, а след това на процес на реинтеграция, за да може да се събере със семейството си. 23-годишният Кинг премина на 18 юли в Северна Корея от южната граница, докато беше на гражданска обиколка по силно укрепения район, и веднага беше задържан от Северна Корея. Не е ясно дали срещу Кинг ще бъдат предприети дисциплинарни мерки от страна на американската армия. Досега армията не го е обявила за дезертьор, въпреки че е пресякъл границата без разрешение, докато е бил на активна служба. От своя страна Северна Корея изглежда третира случая му като случай на незаконна имиграция.

Севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА съобщи, че Кинг е заявил пред Пхенян, че е влязъл в Северна Корея нелегално, защото е "разочарован от неравенството в американското общество". Шведското правителство, което представлява интересите на САЩ в Северна Корея, тъй като Вашингтон няма дипломатическо присъствие в страната, подслони Кинг в Северна Корея и го закара в Китай.

Държавният департамент съобщи, че посланикът на САЩ в Пекин Никълъс Бърнс се е срещнал с Кинг в Дандун, Китай, близо до границата със Северна Корея. След това Кинг е отпътувал за китайския град Шенян, после за военновъздушната база Осан в Южна Корея, преди да продължи пътуването си обратно към САЩ. Говорителката на министерството на външните работи Мао Нин заяви на брифинг, че "по молба на Корейската народнодемократична република Китай предостави необходимата хуманитарна помощ".

През юли военният арест на Кинг е приключил и той е бил на летището в очакване на американски военен транспорт до поделението си в САЩ. Вместо това той напуска летището и се включва в обиколка на граничния район, където навлиза в Северна Корея въпреки опитите на южнокорейските и американските охранители да го спрат.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар