Home » Крими » „Велт“: След Радев, новото правителство подобрява резултатите в борбата срещу нелегалната миграция

„Велт“: След Радев, новото правителство подобрява резултатите в борбата срещу нелегалната миграция

Сподели новината
Неотдавна източната външна граница на ЕС от България към Турция се смяташе за преодолимо препятствие. Дупки в порутената ограда и корумпирани служители характеризираха ситуацията по 270-километровата граница. Но правителството в София, чиято обявена цел е присъединяването на България към Шенгенското пространство, в последно време засили значително борбата с корупцията и нелегалната миграция. Такова заключение е изказано в пространна статия на „Велт“.

Според Министерството на вътрешните работи само до август тази година 131 000 опита за нелегални преминавания на границата са били предотвратени, което е 40% повече в сравнение със същия период на миналата година. Документирани са както случаи, при които гранични полицаи употребяват сила спрямо мигранти, така и нападения на мигранти спрямо полицаи.

Също така се е повишил рязко броят на разследвания спрямо каналджии, които често прехвърлят мигранти от България към Германия – в резултат от сътрудничество с Европол и с разследващи от Германия, за чиято помощ България официално помоли.

Още: Трафик на мигранти, наркотици и оръжия: Къде е България в световния индекс на престъпността? (ГРАФИКА)

София отчита успехи също по Западния Балкански маршрут, който минава през България, Сърбия и Македония. Това би означавало, че почти никакви нелегални мигранти от България няма да достигнат Сърбия, откъдето те по-рано продължаваха пътя си на север. Броят на регистрираните опити за нелегални прехвърляния от Македония е над десет пъти по-голям, отколкото тези от България, според запитване на Die Welt. С това проблемът предимно е в Хърватия и Словения, които са най-близките външни граници на ЕС от посока Северна Македония.

Още: Словения въвежда полицейски контролно-пропускателни пунктове на границата с Хърватия

Що се отнася до присъединяването на България към Шенген, Германия вече се е ангажирала с подкрепа. София е изпълнила всички критерии, каза Федералния канцлер Олаф Шолц още преди година.

Работата на МВР

Над 5650 служители от ГД „Национална полиция“, СДВР и ОДМВР, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Дирекция „Миграция“ участват в специализираната полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. Обобщените данни към 16:00 часа на 28 септември сочат: В рамките на операцията, която е в цялата страна, са проверени 1991 адреса, 32 320 превозни средства и 48 101 лица.

За срок до 24 часа са задържани 300 души – от тях 234 незаконно пребиващи чужди граждани, 26-ма подпомагащи незаконната миграция и 26 – за други нарушения. Установени са 20 лица, обявени за общодържавно издирване.

Акад. Денков: Превенцията на нелегалната миграция е приоритет за България

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар