Home » Крими » Шефът на „Гранична полиция“: До края на деня спираме влизането на руски коли у нас

Шефът на „Гранична полиция“: До края на деня спираме влизането на руски коли у нас

Сподели новината

50% увеличение на мигрантския натиск, отчитат от „Гранична полиция“.

„Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. Има увеличение спрямо миналата година с 50% на база първите девет месеца. През летните месеци достигахме 1500 души недопуснати за денонощие. В момента са около 500 недопуснатите за денонощие благодарение на затегнатите мерки и добрата координация с турските ни колеги. Това е огромна бройка хора“, каза още той.

Той подчерта, че България технически и прохесионално е изпълнила всички критерии за влизането в Шенген и решението се очаква да бъде чисто политическо. Австрия, която налага вето на България и Румъния за влизането в безграничното пространство, е обект на поредица от политически совалки.

„Миналата седмица беше министъра на външните работи във Виена, пътувах и аз, после заместник министъра на вътрешните работи, предстои и премиерът да отиде на 4 октомври. Нямаме различия с колегите от Австрия чисто професионално за охраната на границите. Явно решението трябва да е политическо“, подчерта гл. комисар Златанов.

„Аз видях няколко интересни статистики. Пътят на мигрантите от Азия към Европа се дели на три маршрута – Източноевропейски, Централен и Западноевропейски. Източноевропейският, през Балканите, е едва 10-15% от целия мигрантски поток. Основният проблем е по море – през Гърция и Италия – от там 75 – 80% от мигрантите се придвижват. Балканският път отделно не е само през България. Статистиката на Австрия показва, че миналата година 123 000 мигранти са достигнали до страната без регистрация. Тоест в държавите, през които са преминали до там, не са били заловени. Тази година до момента са 43 000 души. Тоест имаме напредък по професионалните аспекти“, каза Златанов.

Шефът на „Гранична полиция“ заяви, че почти всеки ден има опасни инциденти на границата – преследвания, неподчинение на шофьори на моторни превозни средства, превозващи с мигранти.

Той подчерта, че е безкомпромисен по отношение на колеги, изпълняващи недобросъвестно задачите си.

„Миналата седмица заловихме наш колега, служител на гранична полиция, спомагащ трафика на мигранти. Заловен е в почивен ден в близост до граничната зона при положение, че работи в София. Не е бил сам. Нямаме никаква толерантност към такива провинения. Няма канали с държавна подкрепа по този повод.“

„Готови сме да влезем изцяло в Шенген като Гранична полиция. Правим самооценки и проверки и всичко е наред. При въздушните граници например можем да работим по шенгенските начини и правила още от утре.

Един път трябва да се обясни какво наблюдаваме. Стоим много добре по три показателя. Ограда, технически съоръжения зад нея – сензорни линии, видеонаблюдение, термално наблюдение и човешки фактор“, допълни Златанов.

ОЩЕ:Шефът на „Гранична полиция“ обясни за хеликоптера, изхвърлил дрога в Турция 

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар