Home » Мнения » Украйна ще се превърне в един от ключовите световни производители на оръжие

Украйна ще се превърне в един от ключовите световни производители на оръжие

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна беше домакин на международна конференция на отбранителната индустрия, която е част от усилията на украинското правителство да увеличи производството на оръжия в страната, за да отблъсне руската инвазия и да намали зависимостта си от доставките на оръжия от чужбина, предаде Асошиейтед прес, пише БТА.

Събитието бележи нов етап в развитието на подкрепата за Украйна, чиито фокус досега беше поставен върху доставката на оръжия, ремонта на повредено оборудване и военното обучение на украински военнослужещи. Президентът Володимир Зеленски заяви при откриването на международния Форум на отбранителната индустрия, че в събитието в петък са се включили около 250 оръжейни компании от над 30 страни, както и министри на отбраната и представители на няколко държави.

Той разкри подробности от неотдавнашното си пътуване до Вашингтон, като посочи, че тогава се е договорил с президента на САЩ Джо Байдън за „създаването на нова индустриална екосистема, която ще укрепи както Украйна, така и всичките ѝ партньори“. Украинският държавен глава определи това като „един от ключовите резултати“ от преговорите си с Байдън във Вашингтон.

„Героизмът сам по себе си не може да прехваща ракети. Украйна се нуждае от способности, високо качество, голямо количество и то бързо. Не може да има отбрана без индустрия“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се включи във форума чрез видеовръзка ден след като бе на визита в Киев.

Украйна ще се превърне в един от ключовите световни производители на оръжия и отбранителни системи и това е потенциал, който вече се реализира, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, след приключването на конференцията. „Проведе се първият форум на отбранителната индустрия. Той беше изключително успешен… Новият ни формат с отбранителни компании – Алиансът на отбранителната индустрия – включва 38 компании членки от тази вечер. Те представляват 19 държави“, каза той, цитиран от Укринформ.

Зеленски уточни, че сред участниците са САЩ, Великобритания, Германия, Швеция, Дания, Нидерландия, Канада, България, Австралия, Белгия, нашите балтийски приятели – Литва, Латвия и Естония, както и Чехия, Северна Македония, Словакия, Испания, Хърватия и Финландия, посочва Укринформ. Украйна планира да създаде специален фонд, в който ще се внасят дивиденти от държавните ресурси за отбрана и печалби от продажбата на конфискувани руски активи, каза още Зеленски.

По-рано миналата седмица германската Федерална антикартелна служба (Bundeskartellamt) даде зелена светлина за изграждането на съвместно предприятие между германския производител на оръжия „Райнметал“ и украинската държавна оръжейна компания „Укроборонпром“. Освен това френският министър на отбраната Себастиен Лекорню посети Киев, придружен от 20 представители на френската отбранителна индустрия, припомня „Политико“.

Според в. „Фигаро“ френската фирма „Аркус“ в четвъртък е подписала документ, с който изразява желанието си да осигури поддръжката на бронетранспортьори на украинска територия, а в бъдеще и да изгради в Украйна и производствена база. Главният изпълнителен директор на „Некстер“ – компанията производител на самоходните гаубици „Сезар“, също е заявил пред „Фигаро“, че търси местен партньор в Украйна за изграждане на съвместно предприятие за поддръжка и ремонт.

Всичко това се случва в момент, в който армиите на западните страни, особено европейските, достигат лимита на възможностите си за оръжейни доставки за Украйна, коментира „Политико“. През последните месеци Киев се стреми да разшири собствената си оръжейна индустрия, отчасти и защото президентските изборите в САЩ догодина могат да върнат Доналд Тръмп в Белия дом, а той намекна, че ако спечели втори мандат, няма да оказва голяма подкрепа на Киев.

Полският премиер Матеуш Моравецки неотдавна заяви, че страната му „вече не доставя никакви оръжия на Украйна“, тъй като сега се фокусира „върху модернизацията и бързото въоръжаване на полската армия“. Бившият словашки министър на отбраната Ярослав Над предупреди, че страната му ще прекрати доставките на оръжия за Украйна, ако популистът Роберт Фицо, фаворит в социологическите проучвания, стане премиер след изборите. В средата на месеца украинският депутат Александра Устинова каза пред Си Ен Ен, че в условията на контраофанзива украинската армия изстрелва до 6000 снаряда на ден, но се нуждае от над 10 000. Дори и този обаче брой е малък в сравнение с шейсетте хиляди снаряда, които руската армия изстрелваше в пиковите етапи на баражите си тази година, коментира американската телевизия.

Според изпълнителния директор на „Райнметал“ Киев се нуждае от около 1,5 милиона артилерийски снаряда годишно. От началото на инвазията през февруари 2022 г. до юли тази година САЩ са доставили на Украйна повече от два милиона артилерийски снаряда , съобщи Пентагонът. Тази година ЕС предостави на Киев около 250 000 снаряда, като отделни страни членки направиха и отделни дарения на Украйна. Боеприпаси изпрати и Великобритания.

Но към февруари общоевропейското производство на артилерийски боеприпаси е имало максимален капацитет от 300 000 снаряда годишно, изчисляват естонски служители в областта на отбраната. Най-добрият сценарий е увеличаване на производството до 2,1 милиона снаряда годишно, но реализирането на тази цел може да отнеме години, посочва Си Ен Ен. Тъй като Киев се подготвя за дълга война, страни като Франция се стремят да преминат от дарения към договори и сътрудничество с частния сектор, коментира „Политико“. След края на конференцията в Киев в петък украинският министър на стратегическите отрасли на промишлеността Олександър Камишин заяви, че страната му е подписала „повече от 20 споразумения на различни равнища“. „Най-важното е, че форумът даде възможност на украинските производители да се срещнат с международни компании и да създадат съвместни проекти“, допълни Камишин, цитиран от в. „Украинска правда“.

Въпросът за разширяването на оръжейното производство обаче не се възприема еднозначно. В началото на миналата седмица папа Франциск нарече украинския народ мъченически и изрази мнение, че търговците на оръжие са заинтересовани от продължаването на войната, съобщи Укринформ, позовавайки се на „Ватикан нюз“. „Тази война, струва ми се, е предизвикана не само от руско-украинския проблем, но и от продажбата на оръжие, от търговията с оръжие“, посочи той. „Ние не бива да си играем с мъченичеството на този народ, а да му помогнем да реши тези проблеми по възможно най-реалистичния начин“, каза още папа Франциск. „Сега виждам, че една държава прави крачка назад, не дава оръжие… Започва процес, в който украинският народ със сигурност ще бъде мъченик. А това е лошо“, каза още Светият отец по повод новата позиция на Полша.

Поставете оценка:




2.2

Оценка 2.2 от 20 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар