Сръбска призовка отпушва делото „КТБ“ за 14-ти февруари

 

Сръбска призовка, в която е посочено, че банкерът Цветан Василев е редовно призован, се очаква да даде старт на мегапроцеса за източването на КТБ, който се води в Специализирания наказателен съд. Документът вече е пристигнал у нас и трябва да сложи край на фарса, течащ вече години, в който Василев се крие от българското правораздаване, а в същото време дава интервюта през удобни медии.

Следващият опит да се даде начало на процеса е насрочен за 14 февруари, когато се очаква да бъде докладвана и справката от западната ни съседка, че Василев е редовно призован. В края на януари стана ясно, че банкерът е получил от сръбските власти призовка и обвинителния акт от 11 000 страници на Цветан Василев, който е подсъдим у нас като лидер на организирана престъпна група, източила 2,5 млрд. лв. от КТБ. Очакваше се обаче у нас да се получи и официално потвърждение за изпълнената съдебна поръчка, за да има доказателство, че основният обвиняем се е запознал с материалите.

Нередовното призоваване на основния обвиняем за източването на милиарди от КТБ е една от пречките, поради които два пъти спецсъдът отложи старта на делото по време на задължителното първо разпоредително заседание. Призоваването на Василев ще даде възможност на съда да даде ход на делото в негово отсъствие, при условие, че той не пожелае да се яви пред магистратите. Василев избяга в Белград през 2014 г. Тече дело за екстрадицията му, което не се знае кога ще приключи. Първото заседание по делото „КТБ”, което е разпоредително, беше насрочено за 13 декември миналата година, но не бе даден ход. Делото бе разпределено на случаен принцип на съдийката Виржиния Петрова.

Бившият мажоритарен собственик на банката е обвинен, че е ръководил престъпна група за присвоявания. Според прокуратурата той е отговорен за изнасянето на 206 млн. лв. от главната каса на трезора и за източването на над 2,5 млрд. лв. С него са подсъдими още 17 души – предимно служители на КТБ, както и бивши подуправители на БНБ, пише „Монитор“.

На съд прокуратурата предаде банкера Цветан Василев и още 17 души. Това са Александър Панталеев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева, Красимир Хаджидинев, Маргарита Петрова, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева.

Обвинителният акт, който във всичките му копия е над 210 000 страници, беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли. Тогава от прокуратурата съобщиха, че са разпитани повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал заедно с веществените доказателства и приложенията надхвърля 1360 тома.

Вашият коментар