Home » Свят » Икономическата стабилност на Украйна е застрашена при прекъсване на финансирането от САЩ, според „Уолстрийт джърнъл“

Икономическата стабилност на Украйна е застрашена при прекъсване на финансирането от САЩ, според „Уолстрийт джърнъл“

Сподели новината

На 24 септември, на фона на надвисналата заплаха от спиране на работата на правителството, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл, че ако Конгресът спре да предоставя финансова помощ на Киев, Украйна ще бъде изправена пред сериозни икономически и политически сътресения в разгара на своята контраофанзива, предава БТА.

САЩ плащат не само за доставките на оръжие за Украйна, но и за сметките на правителството в Киев и бюджетния сектор. Затова се очаква американската система за финансиране на заплатите на украинците и разходите на правителството да спре да работи през следващия месец поради липсата на нови парични инжекции от Конгреса на САЩ, съобщи “Уолстрийт джърнъл“.

Всъщност САЩ и други държави спонсори плащат заплатите на 150 000 украински държавни служители и половин милион учители, университетски преподаватели и служители в сферата на образованието, както и финансират други държавни разходи – от здравеопазване до субсидии за жилища.

Според сътрудници на Конгреса в телефонен разговор държавният секретар на САЩ е призовал републиканските законодатели да включат средства за подпомагане на Украйна в законопроекта за временно финансиране на правителството, така че Съединените щати да могат да продължат да оказват помощ на Киев.

Но Конгресът прие закон, който не предвижда такива средства.

Според “Уолстрийт джърнъл“ сега чиновниците във Вашингтон и Киев се опитват да разберат как очакваните съкращения на финансовата помощ ще повлияят на способностите на Украйна да финансира работата на правителството и да поддържа икономиката.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар