Home » Новини » Албанският премиер нарече Северно Косово „ничия земя“

Албанският премиер нарече Северно Косово „ничия земя“

Сподели новината

НАТО трябва да възстанови контрола над Северно Косово или да се изправи срещу продължаващо насилие между етнически сърби и албанци в региона, каза премиерът на Албания Еди Рама в интервю за в. „Файненшъл таймс“, предаде БТА.

Еди Рама, чиято страна е член на НАТО, говори пред „Файненшъл таймс“, след като сръбски паравоенни формирования предизвикаха въоръжен инцидент край манастир в Северно Косово, при което загинаха най-малко четирима души, включително етнически албански полицай.

„Косово е гореща точка“, каза Рама. „С годините (Северно Косово) се превърна в ничия земя, където всякакъв вид престъпност се съчетава с нарастващ национализъм. Границата между престъпността и политиката е размита“, каза албанският премиер. НАТО съобщи, че ще разположи толкова мироопазващи войски, колкото са необходими за стабилизиране на ситуацията (в Северно Косово), като Германия и Обединеното кралство вече обещаха стотици войници в допълнение към настоящите 4500 души на силите (на мисията на НАТО в Косово КейФОР), за да държат региона под контрол. Косовски и сръбски лидери също призоваха НАТО да засили присъствието си и да потуши напрежението.

Косово обвини Сърбия, че е съучастник в нападението (в Банска в Северно Косово на 24 септември) и че е разположила войскови части близо до косовската граница, което показва, че има войнствени намерения, пише още „Файненшъл таймс“. Белград отрече да има подобни планове, но укрива организатора на паравоенната акция Милан Радойчич. След щурма на манастира (в Банска) косовските власти откриха огромен арсенал оръжия, включително експлозиви, тежка артилерия и военни превозни средства.

Албанците представляват най-голямата етническа група в Косово, което се отдели от Сърбия през 2008 г. Белград не призна Косово за независимо – стъпка, предприета от САЩ и повечето страни от ЕС. Етническото сръбско малцинство е съсредоточено в северната част на Косово и отхвърля властта на Прищина, като през последната година организира множество протести и блокади.

ЕС, САЩ и други западни сили се опитват да посредничат в преговорите между Сърбия и Косово, но въпреки че двете страни се доближиха до споразумение през март, плановете (за нормализиране на отношенията) се разпаднаха в резултат на оспорваните избори за кметове на общини в Северно Косово. Рама предложи да се организира „конференция на високо ниво“ с участието на лидерите на Франция и Германия и повторно ангажиране на САЩ. „Това е най-добрият (начин) да излезем от тази безкрайна лудост“, каза албанският премиер. Той каза, че вече е обърнал внимание на влошаващата се ситуация със сигурността в Косово по време на срещата на върха на НАТО през юли.

По думите на Рама целта е „пълно признаване на Косово в ЕС и в ООН. Не е лесно да промениш хода на историята, това изисква лидерство. Но ако Франция и Германия можеха да го направят (след Втората световна война), ако Саудитска Арабия и Израел могат да го направят, тогава знаем, че може да се случи“.

Рама дълго време се въздържаше да се намесва в конфликта в Косово, като вместо това изграждаше сърдечни връзки с Белград, докато се стремеше да постигне напредък по пътя на членството на Западните Балкани в ЕС, отбелязва още „Файненшъл таймс“. Но предвид нарастващата заплаха за сигурността не само за албанците в Косово, но и за региона като цяло, Рама каза, че трябва да нарича нещата с истинските им имена. Нестабилността на Западните Балкани обслужва интересите на Москва, каза Рама. Русия отдавна подкрепя Сърбия и не е признала независимостта на Косово. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година, Белград устоя на призивите на Запада да наложи санкции на Русия.

„Кремъл също би искал да види малък Донбас в Косово и да запали огън на сепаратизъм в средата на Европа“, каза Рама. Въпреки че не посочи доказателства за руско участие в неотдавнашното разпалване на напрежението (между Косово и Сърбия), Рама каза, че намесата на Кремъл е „най-простият извод, който можете да си направите. Те (Русия) правят това по целия свят, от Африка до Близкия изток, така че, разбира се, че ще опитат в Европа (…) Косово също е било (инструмент) за руснаците”, каза Рама.

На парламентарното заседание в Тирана днес опозиционният лидер от Демократическата партия на Албания Сали Бериша определи като скандални думите на Рама, че Северно Косово е „ничия земя“ и каза, че няма по-антиалбанско изявление от това на албанския премиер, съобщи Албанското радио и телевизия. Той нарече Рама „албанският Пашич“, като препрати към бившия сръбски министър-председател Никола Пашич/известен с проруските си възгледи-бел-ред./ В края на септември германският журналист Михаел Мартенс описа албанския премиер Еди Рама като „най-добрият (премиер), който Сърбия е имала от Никола Пашич насам“, съобщава вестник „Коха диторе“.

Поставете оценка:




Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар