Home » Свят » Ще нападне ли Азербайджан Армения?

Ще нападне ли Азербайджан Армения?

Сподели новината

"Как да действаме при въздушна тревога" – Министерството по извънредните ситуации вече от няколко дни разлепя листовки с такива указания из арменската столица, съобщава кореспондентката на АРД в Ереван Силвия Щьобер.

Хората продължават спокойно да се разхождат вечерно време из града и да се радват на топлата есен, но в столицата се усеща напрежение. Лара Арахонян например още от войната през 2020 година държи готов куфар с всичко най-необходимо в антрето на жилището си. Жената е видяла какви ли не кризи, но казва пред АРД, че никога досега не се е чувствала толкова обезпокоена.

Лара работи за хуманитарна организация, която в момента помага на жени и момичета, дошли в Армения като бежанки, след като на 19 септември азербайджанските войски превзеха Нагорни Карабах.

В Армения се опасяват от нападение

Докато държавата и гражданското общество търсят начини да се справят с отговорността за официално пристигналите над 100 000 бежанци, всички Армения тръпнат от мисълта какво ли още може предприеме Азербайджан. Защото президентът Илхам Алиев би могъл да има и следващи военни цели.

По-конкретно става дума за отварянето на транспортни коридори през арменска територия към ексклава Нахичеван. А и контурът на границата между Армения и Азербайджан е обект на спорове.

Разговори по тази тема се водят от 2020-а година, като междувременно азербайджанските войски предприеха няколко атаки срещу арменска територия и превзеха стратегически важни възвишения в граничния район. Нещо повече: пропагандата в Баку твърди, че Азербайджан има претенции към южна Армения или дори към цялата страна.

Алиев не е готов на компромиси

Пред германската обществена медия АРД експертът Ерик Хакопян описват Алиев като опитен играч, който добре знае как да използва военните и стратегическите предимства на Азербайджан. Наблюдателите обаче казват и още нещо: след окупирането на Нагорни Карабах Алиев може и да надцени силите си.

Всъщност, мнозина вече са изненадани от мащаба на операцията и насилственото прогонване на арменците, след като Ереван бе показал склонност към компромис с Баку. Освен това Алиев лично беше обещал на представителите на ЕС и на САЩ, че няма да предприема военни действия срещу населението на Нагорни Карабах.

И въпреки всичко направи точно това. Бившият външен министър на Армения Зохраб Мнацаканян смята, че това действие представлява унижение за САЩ и за ЕС.

Алиев току-що в последния момент отмени отдавна заплануваната си среща с арменския премиер Никол Пашинян, която трябваше да се състои в Гранада. Това показва, че Алиев не е готов на никакви компромиси, нещо повече – той сигурно ще поставя нови условия.

Какво трябва да направи Армения

Наблюдателите в Ереван, с които разговаря АРД, се боят, че Армения е изоставена на произвола на съдбата, а освен това заплаха вече идва и от доскорошния съюзник Русия. Президентът Путин напоследък сякаш все повече толерира Азербайджан, в резултат от което арменското ръководство търси други партньори – и се опасява от отмъстителността на Москва.

Засега е сигурно, че Русия ще вдигне цените на газа, във връзка с което в Армения се питат колко тежко ще засегне това икономиката на страната и дали хората биха могли да се отопляват с дърва. Въртят се слухове за държавен преврат или покушение срещу Пашинян.

Независимо от всичко това – или пък като пряк негов резултат – на много места в страната се усеща решителност. Хакопян припомня, че Армения вече има по-висок брутен вътрешен продукт в сравнение с Азербайджан. Арменските наблюдатели изтъкват още, че съседната държава богатее от залежите си на петрол и газ, но тези залежи един ден ще се изчерпат.

Подкрепа от Европа

Според арменския журналист Рафи Елиот страната му трябва да се въоръжи толкова солидно, че Азербайджан да се откаже от по-нататъшни нападения. За тази цел Ереван трябвало да установи военно сътрудничество с Индия и Чехия, чиито оръжейни системи се базират на едновремешните съветски модели.

Армения ще си сътрудничи във военно отношение и с Франция, а Германия обмисля идеята да въведе 90-дневен безвизов режим за арменците.

Подготвя се и разширяване на наблюдателната мисия на ЕС по границата между Армения и Азербайджан, която със самото си присъствие може да допринесе за успокояване на положението там. Откакто европейските наблюдатели са на място, Алиев не е предприемал големи офанзиви срещу Армения, а положението около границата е относително стабилно.

В момента не е ясно дали ЕС може да наложи санкции срещу Азербайджан – най-малкото поради това, че унгарският премиер Виктор Орбан изпитва най-топли чувства към Баку. Агенция "Ройтерс" цитира оненазован дипломат в Брюксел, според когото ЕС само ще осъди действията на Азербайджан и ще се съсредоточи върху това да помогне на Армения – страната, която има болезнена нужда от международна помощ и от повече внимание, защото е значително по-слаба от съседен Азербайджан.

Автор: Силвия Щьобер АРД

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар