Home » Мнения » Внезапната война в Израел и ивицата Газа обърква дипломатическите и политическите сметки в региона

Внезапната война в Израел и ивицата Газа обърква дипломатическите и политическите сметки в региона

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчерашната офанзива на палестинските бойци срещу Израел – може би най-смъртоносната и най-мащабната досега – ще промени драстично дипломатическите и политическите сметки в Близкия изток и ще лиши Вашингтон от всички лостове за влияние върху Израел, твърдят дипломати и анализатори.

Почти сигурно е, че Израел ще отвърне с пълномащабно фронтално нападение срещу управляваната от палестинската групировка „Хамас“ ивица Газа и вероятно части от Западния бряг, при това, което вчера израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече война. Експертите твърдят, че 18 години след като Израел се изтегли от Газа, не е изключено отново да се стигне до сухопътно настъпление.

Сега на ред идва неотложният въпрос дали боевете ще се разпространят по-далеч в региона, въвличайки Ливан или други райони, където са базирани антиизраелски бойци, включително и тези на ливанското движение „Хизбула“.

Вчера, докато броят на загиналите израелци и палестинци непрекъснато нарастваше, залавянето на множество израелски заложници от страна на бойците на „Хамас“, които проникнаха в южната част на Израел, представляваше нов непредвидим елемент от конфликта.

Друга непосредствена жертва на безпрецедентното насилие ще бъдат подкрепяните от Съединените щати опити за установяване на дипломатически отношения между Израел и Саудитска Арабия – високо ценена историческа стъпка, която набираше скорост пред последните седмици.

За да се съгласи със сделката, Саудитска Арабия претендираше за редица отстъпки от страната на Съединените щати и Израел, включително предприемането на действия, които биха приближили палестинците до създаването на независима държава. Израелският премиер и неговото ултранционалистическо правителство непоколебимо отхвърлиха предложението, въпреки че както е известно администрацията на американския президент Джо Байдън настояваше за постигането на споразумение за прекратяване на израелско-палестинския конфликт чрез създаването на две независими държави.

„Всички лостове, с които администрацията на Байдън разполагаше“, за да изисква от Нетаняху отстъпки във връзка с подобряването на условията за палестинците, „вече напълно изчезнаха“, заяви Арън Дейвид Милър, бивш специален пратеник за Близкия изток, който сега е старши сътрудник във Фондация „Карнеги“ за международен мир.

Въпреки че може би все още не се е стигнало до пълната ѝ гибел, „нормализацията претърпя значителен удар“, отбеляза Милър в интервю. „Не знаем докъде ще стигне всичко това, но кръвопролитията ще продължават да растат от всички страни“, добави той.

Заради шока от мащаба на кръвопролитието, на този етап би било невъзможно за когото и да е било министър-председател на Израел да предприеме отстъпки спрямо палестинците, отбелязват редица анализатори. По подобен начин големият брой жертви сред палестинските граждани би усложнил компромисите, които саудитците биха били склонни да направят спрямо Израел.

През следващата седмица държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън бе планирано да посети Израел, палестинския град Рамала на Западния бряг и Саудитска Арабия, но сега това пътуване вероятно ще бъде отменено. Най-малкото то ще се превърне в кризисна дипломация, вместо в усилия за постигане на напредък към сключване на израелско-саудитски отношения.

Междувременно във Вашингтон Белият дом навлезе в кризисен режим на работа. Блинкън, президентът Байдън и други високопоставени служители в областта на националната сигурност проведоха спешни срещи по въпроса. Американският държавен секретар се обади по телефона на редица световни лидери в опит да се вземе решение за начина на действие, заяви говорител на Държавния департамент.

Осъждането от страна на САЩ на масираната изненадваща атака бе единно и всеобщо. Европейските правителства, които обикновено са по-благосклонни към палестинците, отколкото администрациите на американските президенти, също бяха силно критични към нападението.

Байдън заяви, че е разговарял с Нетаняху, за да „осъди недвусмислено потресаващите… ужасяващи и неспирни нападения в Израел“. „Ясно заявих на министър-председателя Нетаняху, че сме готови да предложим всички подходящи средства за подкрепа на правителството и народа на Израел“, се казва в изявление на американския президент.

„Тероризмът никога не е оправдан. Израел има правото да защитава себе си и своя народ. Съединените щати отправят предупреждение към всяка друга враждебна срещу Израел страна, която търси изгода в тази ситуация. Подкрепата на моята администрация за сигурността на Израел е твърда и непоколебима“, заяви Байдън.

„Солидарни сме с правителството и народа на Израел и изказваме съболезнования на израелските жертви, загинали при тези нападения“, се казва в изявление на Блинкън. „Оставаме в тесен контакт с нашите израелски партньори. Съединените щати подкрепят правото на Израел да се защитава“, добави държавният секретар.

Пентагонът „ще работи, за да гарантира, че Израел разполага с това, което е необходимо, за да се защитава и да предпазва своите граждани от безразборното насилие и тероризъм“, заяви от своя страна министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, без да дава допълнително подробности.

превод от английски език: Симеон Томов, БТА

Поставете оценка:




3.6

Оценка 3.6 от 5 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар