Историци твърдят: Апостола е обесен на 6 февруари!

В свирепата зима на 1873 г. на бесило край София увисва Васил Левски. Последните дни от живота на Апостола – от залавянето му в Къкринското ханче край Ловеч до погребението му, са не само най-мрачните, ала и най-дискусионните. Какво точно се е случило в този период, спорят историци, краеведи и проучватели непрофесионалисти. Има ли предателство и ако има кой е предателят, къде е погребан Апостола? Един въпрос обаче наглед съвсем формален, напоследък разбуни нови спорове: На коя дата е обесен Апостола?

Възприемането на 19 февруари като дата за гибелта на Апостола е породено от техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар. Левски е обесен на 6 февруари 1873 г., когато действа старият стил на календара. Това твърди един от един от най-добрите изследователи на живота и делото на Апостола – професор Иван Стоянов, който ни напусна само преди девет месеца. Тезата му се подкрепя от редица историци.

Левски не е обесен нито на 18 февруари, нито на 19-и, а на 6-и, 1873 година. Този факт бе припомнян с категоричност и настойчивост от от него. Неотдавна в интервю пред „Марица” проф. Иван Стоянов припомни, че през 1916 година българите, макар и със закъснение, приемат Григорианския календар. Така автоматично денят след 31 март 1916 година идва с датата 14 април.

Има три дни, които са се натрупали като разлика между Юлианския и Григорианския календар и те са премахнати от календара. На практика всички дати си идват на мястото, т.е. те са същите тези, в които са се случило съответното събитие, и същевременно не са същите, защото към тях са прибавени онези 13 дни, твърди проф. Иван Стоянов. Така че според него днес, когато прибавяме 12 или 13 дни, ние всъщност закъсняваме с 12 или 13 дни да отбележим своето преклонение пред Апостола.

Същото объркване има и при отбелязване на други исторически събития . Сред тях са Съединеното, Независимостта на България, приемането на Търновската конституция и Откриването на Учредителното събрание. Според професора, честването на тези дати трябва да е в деня, в който са се случили съответните събития.

По мнението на историка в същото време към датите, на които отбелязваме рождението и смъртта на Левски и Ботев, се прибавят 12 или 13 дни. „Ботев бил роден на 6 януари! Как ще е роден на 6 януари, като се казва Христо. Той се казва Христо, защото е роден на 25 декември. Ако беше роден на 6 януари, щеше да се казва Йордан, защото тогава е Йордановден. Априлското въстание било избухнало през май месец.

Ако беше така, щеше да се казва Майско въстание, а не Априлско. Такъв е проблемът и с Октомврийската революция, която отбелязахме на 7 ноември“, коментира проф. Стоянов. Според него, въпреки че вече е минал един век и един ден от приемането на Григорианския календар, българите не съумяват да разберат същността на календарната реформа.

„Датата 19 февруари е въведена през 1923 година, когато се отбелязва 50-годишнината от смъртта на Апостола. Ала тъй като 18 февруари съвпада с някакъв църковен празник, Петър Попов, който е председател на Комитета „Васил Левски“, предлага да се отбележи този ден на 19 февруари. От 1923 година започва тази инерция, която не спира и до днес.

Ако ние сме истински българи, трябва веднъж завинаги да разберем, че вече няма стар и нов стил, а има един истински стил и това е стилът, въведен с Григорианския календар и календарната реформа в България през 1916 година“, бе тезата на проф. Стоянов. Според него парламентът трябва да промени закона,приемайки само едно изречение: „Всички събития в българската история се отбелязват на датата, на която са се случили“.

Дора Чаушева: По някаква причина датата 6-и е станала 19-и, а не 18-и

„Факт е, че датата на гибелта на Апостола е 6 февруари 1873 година. А датата на неговото рождение е 6 юли 1837 година. При преминаването от Юлианския към Григорианския календар честването на тези събития се е отместило. По някаква причина обаче датата 6 февруари е станала не 18, а 19 февруари. Едва ли е необходимо да абсолютизираме това, но според мен нормалното е, за да няма разминавания, да честваме датите, на които са се случили събитията, т.е. 6 февруари, датата на гибелта на Апостола и 6 юли – датата, на която е роден“.

Вашият коментар