Home » Свят » ISW: Кремъл лъска имиджа на Путин

ISW: Кремъл лъска имиджа на Путин

Сподели новината

Кремъл продължава да се фокусира върху насърчаването на предполагаемата законност и легитимност на руската вътрешна политика, въпреки че официалните лица на Кремъл признават обратното.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

На 9 октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на предложението на чеченския ръководител Рамзан Кадиров от 7 октомври да се отменят предстоящите президентски избори през 2024 г. и вместо това да се проведе единодушно гласуване за руския президент Владимир Путин, като отбеляза, че това няма да се случи, защото Путин "е подчертал необходимостта да се спазят всички изисквания на демокрацията, конституцията и съответно да се проведат тези избори".

След това Песков заяви, че руското общество се е консолидирало зад Путин с безпрецедентно единодушие и предположи, че Путин е "политик, с когото едва ли някой, дори теоретично, може да се конкурира по какъвто и да е начин на избори".

Изявленията на Песков показват, че макар Кремъл да инвестира в създаването на привидността, че изборите през 2024 г. ще бъдат свободни и честни, като насърчава руснаците да участват поне номинално в практиките на демокрацията, руското правителство не възнамерява нито един алтернативен политически кандидат да представлява реална заплаха за преизбирането на Путин. През юли руското опозиционно издание "Медуза" отбеляза по подобен начин, че негови вътрешни източници твърдят, че Кремъл вече е решил, че Путин ще спечели над 80 % от гласовете на предстоящите президентски избори.

Силните коментари на Песков показват и желанието на Кремъл да демонстрира увереност и непоколебимост на фона на опасенията на Кремъл относно мнението на руснаците и подкрепата им за инвазията на Путин в Украйна.

Внушението на Песков, че Русия възнамерява да проведе редовни избори, има за цел да подчертае, че Русия все още е функционираща и уверена държава въпреки войната, а намекът, че Путин ще спечели изборите единодушно, също го представя като ефективен и способен военен лидер с пълната подкрепа на своето общество.

Наскоро ISW съобщи за няколко случая на засилване на усилията на Кремъл да контролира информационното пространство и да се стреми да разсее опасенията за нова мобилизационна вълна преди 2024 г., което позволява на Кремъл да консолидира своите наративи в руското информационно пространство.

ISW също така последователно наблюдава няколко показателя, че Кремъл е загрижен за въздействието на войната върху вътрешната руска подкрепа за Путин и неговия режим, включително отказ от провеждане на допълнителна мобилизация или друго преместване на руското общество към пълна военна основа.

Намиращият се в затвора бивш руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин повтори предишните си твърдения, че руските военни ще продължат да провеждат стратегическа отбрана, за да замразят фронтовете преди президентските избори в Русия през март 2024 г.

Съпругата на Гиркин публикува на 9 октомври писмо, за което се съобщава, че Гиркин е написал на 29 септември, в което Гиркин обсъжда текущото състояние на войната и прогнозата си за действията на Русия.

Гиркин непрекъснато твърди, че определена фракция в руското ръководство се застъпва за замразяване на сегашната фронтова линия в Украйна и се противопоставя на друга фракция, която се застъпва за продължаване на руските настъпателни операции и за подобряване на военните действия в страната.

Гиркин твърди, че е "99 процента" сигурен, че Кремъл ще реши да "замрази фронтовата линия" до президентските избори в Русия през март 2024 г.

Гиркин твърди, че руските сили вероятно ще продължат да водят стратегическа отбрана на съществуващите фронтови линии и ще се съсредоточат върху предотвратяването на украински пробиви или "чувствителни оперативни успехи".

Гиркин твърди още, че всякакви действия на руското правителство за укрепване на руската армия преди президентските избори през 2024 г. вероятно ще влошат социалната, икономическата и вътрешнополитическата ситуация в Русия.

Гиркин също така твърди, че руското правителство вероятно постепенно ще увеличи вътрешните репресии преди изборите.

Руското правителство се стреми да отмени ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити от страна на Русия.

На 9 октомври Ройтерс съобщи, че ръководителите на руската Държавна дума са дали срок на комисията по международни въпроси към Думата до 18 октомври да обсъди процеса на отмяна на ратификацията на договора от страна на Русия.

Руският президент Владимир Путин за първи път коментира възможността за отмяна на ратификацията на договора от страна на Русия на 5 октомври.

ISW и преди е оценявала, че Кремъл използва ядрена реторика, за да подтикне САЩ и техните съюзници да окажат натиск върху Украйна за водене на преговори, и че използването на руски ядрени оръжия в Украйна остава малко вероятно.

Украинските войски продължиха настъплението си в понеделник на фона на влошаващите се метеорологични условия и според съобщенията са напреднали в западната част на Запорожка област и край Бахмут, съобщи базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).

Според Олександър Щупун, говорител на украинския генерален щаб и на Таврическата група сили, украинските войски са постигнали частичен успех западно от Вербовое (на 18 км югоизточно от Орехов), както и в района на Клишеевка (на 5 км югозападно от Бахмут) и Андреевка (на 10 км югозападно от Бахмут).

Руските "военни кореспонденти" твърдят, че дъждовете са влошили видимостта в Южна Украйна, което затруднява работата на руските и украинските разузнавателни безпилотни самолети. Освен това един от блогърите твърди, че калта затруднява движението на гъсеничните превозни средства.

Метеорологичните условия вероятно ще варират в зависимост от конкретното място на фронтовата линия, пише ISW, но като цяло времето се влошава.

Иля Евлаш, говорител на Източната група въоръжени сили на Украйна, заяви, че проливните дъждове са накарали руските войски да използват по-малко самолети и безпилотни летателни апарати по направлението Купянск-Лиман.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар