Home » Свят » Валерий Тодоров: Заради двете войни – Русия с Украйна и Израел с „Хамас“ има риск от разделение изток – запад

Валерий Тодоров: Заради двете войни – Русия с Украйна и Израел с „Хамас“ има риск от разделение изток – запад

Сподели новината

Трудно е на всички страни, замесени в конфликта Израел – "Хамас", защото рискът за цивилното население е изключително висок.

Това каза пред БНР проф. Валерий Тодоров, журналист и международен анализатор.

"Този конфликт е с много тревожен географски, политически, икономически и хуманитарен потенциал", посочи той и обясни, че най-тревожната част от очакваната сухопътна операция на израелската армия в Газа е какво ще се случи със заложниците, които взе "Хамас". "За да се говори за примирие, помирение, за успокояване на обстановката, трябват гаранции. В момента никой не може да ги даде", подчерта той и изтъкна, че "ООН няма думата в този конфликт".

Според проф. Тодоров заради двете войни – на Русия с Украйна и на Израел с "Хамас" – съществува риск от разделение изток – запад:

"Източната ос са Русия, Китай, Иран и т.н., а западната е консолидация около САЩ и консолидираната реакция около Израел, която обаче е уязвима, доколкото военната операция ще доведе до сериозни жертви". По думите му разрешаването на този конфликт няма ясна перспектива:

"Ако се изгради независима палестинска държава, тя ще попадне под влиянието на екстремистки сили, защото "Фатах", които управляват Палестинската автономия, нямат достатъчно авторитет сред палестинците. Бойните действия ще доведат до следваща радикализация и на това поколение, което расте. Озлобление и от израелска страна. Нагнетява се напрежение, което носи сила и нездрави емоции, следващите жертви ще ожесточават позициите на двете страни".

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар