Home » Крими » Разказ: Български момичета, жертва на измама, са в гръцки затвор

Разказ: Български момичета, жертва на измама, са в гръцки затвор

Сподели новината

Официалната информация от полицията в съседната ни страна е, че две български гражданки, заподозрени за телефонна измама, са задържани от полицията на граничния пункт Промахон. Българките подвели възрасна гъркиня с невярна информация за катастрофа на нейна близка и получили 18 000 евро за спешна операция на уж пострадалата. Когато тя установила измамата, дала на полицията данни за колата и описание на участващите в измамата. При ареста им на границата е намерена въпросната сума, както и нерегистрирано оръжие, конфискувани са колата и оръжието, сочи съобщението на гръцката полиция, цитирано от кореспондента на БНР.

Още: Задържаха българин за телефонни измами в Гърция

Така ли е?

„Ще започна с това, което пише в статията – нерегистрирано оръжие. Това „нерегистрирано оръжие“ е пластмасов, детски пистолет, който стреля с пластмасови цветни топчета, закупено от панаир в Студентски град, от сергия. За това ги осъдиха на 9 месеца, само за това. В документите на съда е описано, че е пластмасов пистолет, наричат го „реплика“, а то е детско пистолетче, играчка. Цялата присъда е 4 години и 9 месеца и глоба от 40 000 евро“, заяви Мая Доковска.

По думите ѝ, историята започва, когато двете момичета намират обява за работа в интернет, че компания, която се занимава със сглобяеми къщи, търси хора да пътуват до Гърция, за да уреждат документи, капаро и др. срещу заплащане. Младите жени заминават на 24-ти октомври за Гърция, защото „работодателят“ им се обажда и казва, че трябва да вземат капаро за сглоябема къща в Гърция.

„Че са глупави и не са помислили, че това може да е клопка, е ясно. Но момичетата отиват в Гърция. При предаването на тези пари мъж, който е българин – поръчителят на тази задача, говори през цялото време с жената, от която моята дъщеря взима парите в плик. Качват се в колата с другото момиче и тръгват към България, за да си свършат работата, да предадат парите на съответния „предприемач“. Впоследствие се оказва, че това е измама. Въпросният българин от една страна лъже момичетата каква е работата, от друга страна лъже жената, от която взимат парите“, допълва Доковска.

Още: Издирват български ало-измамници в Гърция

И посочва, че възрастната гъркиня е излъгана, че внукът или синът ѝ си е счупил крака и трябва да му се направи тежка операция.

„Моята дъщеря и въпросната гъркиня не са си обелили една дума, защото българинът не е позволил. Просто е взела парите и са тръгнали за България. Това е истината, заради която моята дъщеря и другото момиче в момента са в затвора и са осъдени на 4 години и 9 месеца затвор и 40 000 евро. Присъдата е ефективна“, нарежда нещастната майка.

Тя наела гръцки адвокат от списъка на консулството в Солун. И допълва: „Аз трябваше да намеря адвокат вчера от сега „за веднага“. Самият съд беше абсолютна пародия. Една излъгана жена с 10 свидетели. Никаква организация за нас, като българи, изобщо да разберем какво се говори в съдебната зала. Имаше някакъв смешен превод от човек, който говореше малко български. В момента аз и майката на другото момиче се борим да направим всичко възможно да си доведем децата в България“.

Цялата ситуация се разиграла за броени часове, по думите ѝ даже за секунди всичко се променяло.

Още: Пореден арест на българи за телефонни измами в Гърция

„Дъщеря ми се обажда в 10 часа вечерта, че е арестувана, а на другия ден ги съдят. Аз трябва да намеря адвокат в Гърция през нощта. В такъв абсурд изпаднахме. Аз съм потресена, защото момичетата са заявили, че искат да съдействат, че ще направят всичко, за да се залови организаторът на тази измама. Те в момента са в затвора, а никой не търси този изрод. Телефоните им са задържани, но не се използват, не са погледнати като доказателство изобщо. Не са изискани разпечатки за номерата, с които са говорили, за чатовете, които са водили. Осъдили са ги по бързата процедура, за да се похвалят, а те са искали да помогнат да бъде арестуван този човек, защото той продължава с измамите“, негодува майката.

Решението е на съда в Килкис (старо име Кукуш, в Централна Македония, на 35-40 км от Солун – б. р.).

„За да знаете за какви деца става въпрос, по молба на двете момичета ви разказваме цялата история. Като си тръгнахме вчера и се видяхме с тях, казаха, че искат тя да стигне до медиите, за да не попадат други в тяхната ситуация. Децата са съвестни и отговорни. Изключително много разчитам на вас да я разкажете правдиво. Затова с майката на другото момиче, с която работим заедно, решихме да разкажем историята не толкова заради борбата, която ни предстои. Тя си е наша, но за да предпазим други деца, да не страдат други родители“, обобщи Мая Доковска.

Техният адвокат е подал жалба срещу решението на съда в Килкис, като срокът за нея е шест месеца и се очаква следващото дело да се гледа в Солун.

Още: Нова Ало-измама: Представят се за служители на Интерпол

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар