Home » Мнения » Политическият коментатор на Дмитрий Дризе: Сегашната ООН напълно се е дискредитирала

Политическият коментатор на Дмитрий Дризе: Сегашната ООН напълно се е дискредитирала

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ръководителят на чешкото министерство на отбраната Яна Чернохова призова властите на страната да се оттеглят от ООН. Причината е приетата резолюция за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Както знаете, това решение беше активно приветствано от „Хамас“. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята, че сегашната ООН напълно се е дискредитирала.

На 27 октомври Общото събрание на ООН на извънредно заседание одобри с мнозинство резолюцията на група арабски страни за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Документът беше подкрепен от 120 членове, включително Русия. 14 се противопоставиха, включително Израел и Съединените щати. 45 държави се въздържаха. Сред тях, между другото, беше и Украйна. Въпреки че изглеждаше, че активно подкрепя и подкрепя Израел. Хамас горещо приветства тази присъда.

Чешкият министър на отбраната Яна Чернохова, впечатлена от всичко, което видя и чу, всъщност призова страната си да се оттегли от ООН, за което се срамува. Включително и защото всяка нация има фундаментално право на самоотбрана. И защо по време на дискусията гласувалите „за” не взеха предвид причините, които разпалиха огъня на войната?

Ясно е, че чешкият министър не е фигура от първа величина в ЕС и в света, но подобна реакция е показателна. Има известна причина да се смята, че прогресивната световна общност постепенно започва да осъзнава това, което отдавна е очевиден факт: съществуващите институции за предотвратяване на конфликти са не само безполезни, но вече започват да причиняват пряка вреда, защото често се използват не за помирение, а като възможност да нараниш опонент.

Бедните не харесват богатите, глобалният юг се противопоставя на глобалния запад, северът мрази и двамата. Освен това е много приятно да получиш американска виза, да дойдеш във „враждебен“ Ню Йорк, да се разходиш по „Пето авеню“, да опиташ плодовете на разлагащия се Запад и официално да присъстваш на семинар по проблема с глобалния глад. Или можете да пропуснете, нищо няма да ви се случи за това.

Не, приятели, това не е ООН – няма обединение в света. Напротив, има прекъсване на връзката. И в центъра на този процес е сегашната ООН, която, както споменахме по-горе, всеки се опитва да използва за прокарване на собствените си интереси.

Какво да се прави? Първо, трябва да попитате себе си или по-скоро да помолите генералния секретар и неговите многобройни подчинени да говорят за това как възнамеряват да гарантират, че техните резолюции са поне изпълнени. Как ще установят световен мир? Или да изберем друг генерален секретар, който да реформира организацията или да управлява по-ефективно процесите, които протичат по света.

Но най-важното е пропастта, която се образува между глобалните полюси. Днес все повече започва да изглежда, че всичко това може да се преодолее само с военни средства. И точно това чувство трябва да тласне всички здрави сили за ускоряване на формирането на нов световен ред, който ще замени бюрократичните и корумпирани структури, които напълно са загубили всякакъв авторитет и доверие. Така че нека останем оптимисти, защото трудностите ни укрепват. И, разбира се, наистина искам здравомислещите сили да се събудят по-бързо.

Източник : Телеграм канал „Комерсант FM“

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:




1

Оценка 1 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар