Home » Свят » Сексуално насилие, убийства, разрушения: в Бородянка е „още по-ужасяващо“ от Буча

Сексуално насилие, убийства, разрушения: в Бородянка е „още по-ужасяващо“ от Буча

Сподели новината

Украинският президент Володимир Зеленски говори за нови жестоки престъпления на руската армия в Украйна. В малкото градче Бородянка близо до Киев, където украинските части започнаха да разчистват след изтеглянето на руските войски от района, е "много по-ужасяващо", отколкото в Буча, каза Зеленски в свое видеообръщение. "Там има още повече жертви на руските окупатори." Той не назова конкретни детайли. Припомняме, че през последните дни киевското предградие Буча се превърна в символ на жестокостите на руската армия в Украйна – там бяха открити телата на стотици убити цивилни граждани. Твърди се, че по телата на някои има следи от изтезания.

Доказателства "на всяка крачка"

Вътрешният министър на Украйна Денис Монастирский посочи в четвъртък, 7 април, че Бородянка е един от най-силно разрушените градове в Киевския регион. Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиткова информира за открити десетки трупове в жилищните района на градчето.

"Само изпод развалините на два жилищни блока открихме 26 тела", обясни Венедиткова във Фейсбук. Колко още жертви ще бъдат открити е "невъзможно да бъде предсказано", каза тя и отново обвини руската армия в извършването на военни престъпления в Украйна. Доказателства за това "има на всяка крачка". В Бородянка няма никакви военни сгради и съоръжения, единствената цел там е била "цивилното население", казва Венедиткова. Русия отхвърля всички обвинения. Според предишни изказвания на украинската прокуратура, Бородянка е градът с най-много жертви в целия Киевски регион. По думите на Ирина Венедиткова там има и потвърдени случаи на сексуално насилие.

Същевременно от Буча идват все повече сигнали за руски военни престъпления. По думите на кмета Анатолий Федорук, около 90% от цивилните жертви са били застреляни. До сряда вечерта в Буча бяха открити 320 трупа на цивилни граждани. "Но броят на откриваните нови жертви расте с всеки изминал ден."

Трагедията на Мариупол

Според украинския президент Зеленски в Мариупол "на всяка улица" се вижда това, което светът вече видя от кадрите в Буча и други градчета в Киевския регион. Той пита какво ли би се случило, когато светът узнае какво е вършила руската армия в обсадения пристанищен град. Според данни на проруските сили, назначени в администрацията на Мариупол, при тамошните сражения досега са убити около 5000 цивилни граждани. "Новият" кмет Константин Иващченко каза пред руската държавна информационна агенция ТАСС в четвъртък, че в града са разрушени или повредени между 60% и 70% от всички жилищни сгради. По думите му, около 250 000 жители на Мариупол са напуснали града, но поне толкова, дори и 300 000 били останали в него.

Според Киев обаче в Мариупол са останали около 100 000 души, а хуманитарната ситуация там е "катастрофална". Украинските служби предполагат освен това, че цивилните жертви там са "десетки хиляди". Те говорят и за "90% разрушени и повредени сгради и инфраструктура". Пристанищният град е обсаден от руската армия от няколко седмици. Завземането му е от стратегическо значение за Русия, тъй като градът би представлявал сухоземна връзка между анексирания през 2014 полуостров Крим и контролирания от сепаратистите регион в Източна Украйна.

Фон дер Лайен и Зеленски в Киев

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен е потеглила днес с влак от Полша за украинската столица Киев. Там тя ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски. Част от делегацията е и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурността Жозеп Борел. Още в средата на март премиерите на Полша, Словения и Чехия посетиха Киев в знак на солидарност. Миналата седмица там беше и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

СЗО: Над 100 нападения над здравни центрове

Световната здравна организация (СЗО) е верифицирала дотук над 100 "нападения над здравни центрове" в Украйна. При поне 103 нападения над болници и други здравни сгради са били убити най-малко 73 души, а 51 са били ранени. Сред жертвите има както пациенти, така и медицински персонал. "Потресени сме, че нападенията над здравните служби в Украйна продължават", казват от СЗО.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар