Home » Свят » Френски екип е в Украйна, за да разследва предполагаемите военни престъпления

Френски екип е в Украйна, за да разследва предполагаемите военни престъпления

Сподели новината

Френски екип е пристигнал в украинския град Лвов, за да подпомогне разследването на предполагаеми военни престъпления, извършени от руска страна. За това съобщи в Туитър френският посланик в Украйна, Етиен дьо Понсен.

"Горд съм да приветствам в Лвов отряда на технически и научни жандармеристи, които дойдоха да помогнат на своите другари в разследванията на военни престъпления, извършени около Киев", написа Де Понсен в социалната мрежа, добавяйки, че те ще започнат работа утре.

Посланикът изтъква, че френските служители са първите, които оказват подобна помощ на Украйна.

По-рано както Западът, така и Украйна обвиниха Русия във военни престъпления по време на продължаващата ѝ военна операция.

В началото на март, Съветът на ООН по правата на човека гласува с огромно мнозинство за провеждане на разследване на най-високо ниво на престъпленията, извършени след нахлуването на Русия в Украйна и търсене на отговорност от виновните за нарушаване на човешките права

На 18 март държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкън, заяви, че е съгласен с президента Джо Байдън, че в Украйна са извършени военни престъпления и американски експерти събират доказателства, за да го докажат. Ден по-рано, Байдън обяви, че вярва, че руският президент, Владимир Путин, е "военнопрестъпник".

Кремъл нарече коментара на Байдън "неприемлива и непростима реторика". Москва твърди, че провежда "специална военна операция" за разоръжаване и "денацификация" на съседа си и отхвърли твърденията, че е насочена към цивилни, цитира news.bg.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар