Home » България » Коалицията обсъжда изпращането на военна помощ за Украйна

Коалицията обсъжда изпращането на военна помощ за Украйна

Сподели новината

Четирите управляващи партии се събират на извънреден коалиционен съвет, за да търсят консенсус по темата за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Премиерът Кирил Петков обяви за своя цел намирането на консенсус по темата, но към този момент постигането на съгласие изглежда все по-трудно.

Още новини от Украйна

„Демократична България“ и „Има такъв народ“ са твърдо „за“ оказване на военна помощ.

Изпълнителното бюро на БСП преди няколко часа на свое заседание обяви, че ще подкрепи само хуманитарна помощ за Украйна и няма да изпрати свой човек в делегацията за Киев, водена от премиера Кирил Петков.

На влизане в сградата на МС Станислав Балабанов от ИТН определи позицията на БСП като пример за слабо държавническо поведение и изрази разочарование, че те няма да посетят Киев заедно с общата делегация, тъй като целта е била все пак на място да постигнат такова съгласие.
Никой от другите представители на коалицията не влезе през централния вход.
Петков вече обяви, че ще води делегацията в Киев. В нея ще се включат зам.-председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Калоян Икономов и депутатът от ИТН Станислав Балабанов. От ДБ още не са решили кого да изпратят

Днес стана ясно също, че външният министър Теодора Генчовска няма да пътува до Украйна, като се надява на коалиционния съвет да се стигне до съгласие за изпращането на военна помощ.

До срещата на лидерите на четирите формации в управляващата коалиция се стигна, след като инициаторът ѝ – съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че отменя поканата си, тъй като проектът за изпращане на военна помощ ще бъде вкаран като точка за гласуване в пленарна зала още в първия работен ден на парламента след великденската ваканция.

„Тази точка ще влезне в парламента и всяка политическа сила ще трябва да заеме позиция с „да“ или „не“ – няма да може повече с общи приказки да се минава покрай тази тема. Оттам нататък всеки политически играч ще си прецени как да действа“, каза Иванов пред БНР.

Поставете оценка:

4

Оценка 4 от 4 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар