Home » България » Заков: Заплатите в армията се увеличават с 16-25%

Заков: Заплатите в армията се увеличават с 16-25%

Сподели новината

Между 16 и 25% увеличение на заплатите се предвижда в армията. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

„Подписах заповедите за повишаване на възнагражденията в армията преди да тръгна към студиото. Най-голям процент увеличение ще отиде за войнишките длъжности“, заяви министърът и поясни, че 16% е увеличението за висшия команден състав, а 25% е за войнишките длъжности.

„Най-големият процент ще отиде, разбира се, за най-уязвимите групи от военнослужещи – това са войнишките длъжности. Така го бях завел в самото начало, така го изпълнявам, за да може да адресирам именно тези уязвими групи, които в момента понасят най-големия удар от инфлацията“, отбеляза Драгомир Заков.

Той обясни, че предстои да пуснат наредба за повишаване и на квартирните от 1 октомври. Увеличението ще бъде около 2 или 3 пъти.

Към момента за гарнизон София сумата е доста скромна, поне 4 пъти под пазарната цена на един апартамент по наем, допълни министърът.

Тъй като предвиждаме икономии до края на годината от по-ефективно харчене на средства, тази възможност ще се отвори и предвиждаме увеличение около 3 пъти за гарнизон София, също и в другите гарнизони, но там процентът ще бъде според пазара, отбеляза Заков.

По думите му сега военните в София доплащат около 200-300 лв. отгоре за квартира.

Драгомир Заков допълни, че наредбата трябва да мине чисто процедурно публично обсъждане около 30 дни на сайта и следващ министър ще трябва да я изпълни.

По отношение на заплатите в българската армията министърът каза, че в сравнение с американските военнослужещи разликите са колосални. По-ниски са заплатите и от тези на военните в съседните страни.

Според него с една по-ясна визия за това какво трябва да се случи в системата на въоръжените сили със заплащането и социалния пакет, до 5-6 години заплащането в армията може да стане наистина добро.

Заков съобщи, че най-сериозен некомплект има във войнишките длъжности и в младшите офицерски длъжности и именно затова и фокусът на увеличение на заплатите в момента е върху тези военнослужещи.

По думите му текучеството в армията е напълно естествен процес.

„Разбира се, по време на COVID-а армията се яви стабилен работодател и тогава имаше прилив на кадри. Сега, когато се възстановява икономическата дейност, съответно заплатите в частния сектор нарастват много по-бързо и има естествена вълна на излизане от системата. Аз мисля, че с това увеличение сега и с едно последващо увеличение в началото на следващата година, да кажем в бюджета за 2023-та, може вече да говорим за обратен прилив“, допълни Драгомир Заков.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар