Home » Свят » Въпреки забраната президентът на Салвадор Букеле ще се бори за преизбиране

Въпреки забраната президентът на Салвадор Букеле ще се бори за преизбиране

Сподели новината

Президентът на Салвадор Наиб Букеле заяви, че ще участва в надпреварата за президентския пост, въпреки че конституцията на страната забранява президентите да имат последователни мандати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Обявявам пред салвадорския народ, че реших да се кандидатирам за президент на републиката“, заяви Букеле в предавана на живо по националната телевизия и в социалните мрежи реч по случай Деня на независимостта.

Мандатът му изтича през 2024 година. Конституцията забранява президентът да кара два последователни мандата, но върховният съд на страната, съставен от съдии, назначени от депутатите от партията на Букеле, отсъди през 2021 г., че е допустимо да има втори мандат веднага след първия. Решението беше разкритикувано от САЩ и породи опасения от завръщане на авторитаризма в латиноамериканската страна.

„В развитите страни има възможност за преизбиране“, посочи вчера Букеле. „И благодарение на новата конфигурация на демократичната институция в страната ни сега това ще стане и в Салвадор“, допълни той

Букеле, който зае поста през 2019 г., през последните месеци предприе мерки срещу бандите, използвайки извънредните правомощия, които в сряда парламентът удължи за шести път. Критици посочват обаче, че невинни хора биват арестувани без причина. През май източници от полицията казаха пред Ройтерс, че са били принудени да изпълняват дневна норма от арести.

„Някои в международната общност … критикуват залавянето на членове на банди, все едно искат ние отново да не се справяме с положението“, каза вчера Букеле. „Това обаче е единственият път за Салвадор. Ние вече доказахме, че това не е предизборно обещание", добави той.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар