Home » Без категория » Програмата на Народното събрание за тази седмица

Програмата на Народното събрание за тази седмица

Сподели новината

Проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица предвижда парламентът да обсъди намаляване на сроковете за актуализация на бюджета. Идеята е на от „БСП за България“.

Днес е първата сряда от месеца и, съгласно правилника на Народното събрание, парламентарните групи имат право да предлагат точки, които задължително се включват в дневния ред. На основание на тази разпоредба, от левицата искат депутатите да разгледат проекторешение във връзка с приемането на промените в бюджетите на НЗОК и на държавното обществено осигуряване и в държавния бюджет за 2021 г.

БСП предлага срокът за предложения между първо и второ четене на измененията в закона за държавния бюджет да бъде намален до 3 септември, включително. В момента този срок е до 7 септември, включително. Проекторешението предвижда още бюджетната комисия да обсъди актуализацията на бюджета на извънредно заседание в събота, 4 септември, и измененията да бъдат гласувани окончателно от парламента на извънредно заседание на 7 септември.

От ПГ на „Демократична България“ предлагат парламентът да разгледа на първо четене трите законопроекта – на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, които предвиждат Бюрото за защита на свидетели да премине от главния прокурор към Министерството на правосъдието.

В седмичната проектопрограма е ратификацията на Рамковото споразумение за Проекта „Традуки“ относно подкрепа и посредничество за проекти в областта на превода в Югоизточна Европа и първото четене на промени в Закона за Националната служба за охрана.

Предвижда се депутатите да продължат изслушването на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев относно управлението на ловните стопанства у нас, както и на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров – за проекта за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро.

В седмичната проектопрограма е включено и още едно изслушване на министър Георги Тодоров относно модернизацията на железопътния участък София-Перник-Радомир, както и изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и на министъра на финансите Асен Василев за законността на сключените от „Автомагистрали“ ЕАД договори на стойност 3,1 млрд. лв. за изграждането на автомагистрала „Хемус“, пътя Видин-Ботевград и укрепването на 84 свлачища, изплатените по тях авансови средства и законовите възможности за доизграждане на обектите.

В четвъртък, от 12.00 часа, е предвиден блицконтрол на служебния министър-председател Стефан Янев и вицепремиерите, а в петък – редовен парламентарен контрол.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената