Home » България » Кирил Петков разсея твърденията на ГЕРБ за ВМЗ „Сопот“ и „Авионамс“

Кирил Петков разсея твърденията на ГЕРБ за ВМЗ „Сопот“ и „Авионамс“

Сподели новината

Решението за прибиране на печалбата от дейността на държавните дружества за миналата година в бюджета, не заплашва никакви работни места във ВМЗ и няма връзка с военния завод. Ние просто прибираме свободния кеш на Държавната консолидационна компания“, обясни пред журналисти служебният министър на икономиката Кирил Петков в отговор на ГЕРБ, които по-рано предупредиха за риск от фалит на ВМЗ „Сопот“ и „Авионамс“.

„Държавна консолидационна компания“ ЕАД /ДКК/ не трябва да изисква нито лев нито от ВМЗ „Сопот“, нито от „Авионамс“, за да плати дивидент на държавата, заяви Петков.

Вчера правителството прие промени в Разпореждане номер 1 от 2021 г. за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата за финансовата 2020 г. от държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала. Съгласно измененията, ДКК и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД се включват в обхвата на търговските субекти, които следва да разпределят и внесат в полза на държавата част от печалбата си по годишния финансов отчет за 2020 г. след данъчно облагане. Промяната се извършва с оглед необходимостта от осигуряване на допълнителни приходи в държавния бюджет. С проекта на акт се променя и срокът за внасяне на сумите по отчислената печалба, съответно разпределения дивидент – от 30 юли на 31 август.

„Реално дивидентът, който се изисква е от ДКК, не от ВМЗ. ДКК има кешови пари в ББР, които стоят свободно, обясни министърът. Плащайки този дивидент, просто им намаляваме свободния ресурс“, коментира Петков.

Служебният министър на икономиката допълни, че е било решено, че няма защо ДКК да има свободни средства, след като начинът по който ги харчи е опасен откъм целесъобразност и откъм най-правилното използване на парите на данъкоплатците. Той напомни, че предстои промяна на част от членовете на борда на директори на ДКК.

Вчера в МС министърът посочи, че ВМЗ не се изважда от ДКК. Петков днес повтори, че според него дългосрочно ДКК не трябва да съществува, но напомни, че процесът ще е сложен и ще отнеме време.

По-рано днес от ГЕРБ призоваха премиера да преосмисли предложението за изваждане на „ВМЗ-Сопот“ и „Авионамс“ от ДКК и заявиха, че решението за изплащане на дивидент от компанията, който трябва да се вземе от ВМЗ и „Авионамс“, реално застрашава от фалит двете дружества.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената