ЗДРАВЕТО 

Нова терапия дава надежда за рака на гърдата

Нова имунотерапия излекува напълно жена с напреднала фаза на рак на гърдата, съобщиха тези дни световните агенции. Това е първият случай, при който болен от рак в последен стадий се излекува, след като всички други познати терапии не са имали успех и е огромна стъпка напред в борбата с болестта.

49-годишната Джуди Пъркинс от Флорида е била избрана за радикалната имунотерапия след няколко неуспешни химиотерапии, лъчетерапии и операции. Туморът започнал да се разпространява в черния й дроб и лекарите й дали само няколко месеца живот.

Сега специалистите от Националния институт по рак в Мериленд твърдят, че възстановяването й е „забележително“ – от две години в тялото й няма ракови клетки. Те планират да започнат мащабни клинични експерименти.

Лечението се състояло в това в тялото на Пъркинс да бъдат инжектирани над 90 млрд. бели кръвни телца, които да унищожат туморите. Д-р Стивън Розенберг, шеф на хирургията в института, посочи пред Би Би Си, че терапията още е в експериментална фаза, но „съществува потенциал за смяна на парадигмата в лечението на рака – уникално лекарство за всеки пациент. Това е нещо много по-различно от всички други подходи“.

По време на експеримента в лабораторни условия се „отглеждат“ клетки със специална мутация, които после се инжектират в тялото на пациента. Специалистите наричат тази нова имунна терапия „жив наркотик“. Имунотерапията работи по следния начин: лекарите вземат проби от първичния тумор и метастазите му, като извличат от тях имунни клетки (туморно атакуващи лимфоцити), които са опитали да унищожат рака, но не са успели. Те отглеждат милиарди от тях в лабораторията. Междувременно анализират основните мутации, характерни за тумора, и избират тези клетки, които могат да ги атакуват. Въпросните имунни клетки се връщат обратно в организма на пациента и унищожават раковите клетки.

Този успех подхранва надеждите, че имунотерапията ще проработи и при други пациенти с рак в напреднал стадий и че може да се приложи и към трудно лечимите видове рак на яйчниците и простатата. Те са предизвикателство за медицината, тъй като имат сравнително малко на брой мутации и на имунната система й е трудно да ги „разпознае“ сред здравите тъкани на органите.

Имунотерапията, която включва стимулиране на естествената защита на организма за борба с рака, отдавна се използва за справяне с някои видове рак. Въпреки това до този момент резултатите от подобно лечение не дават 100% резултат. Статистиката сочи, че повишаването на имунната система влияе благотворно при 10% при пациентите с рак на простатата. В повечето случаи лечението на рак на гърдата се е оказвало неефективно.

„Това е експериментално лечение и все още сме далече от новината, че сме открили лек за рака. Все пак обаче има категорични доказателства, че именно тази имунотерапия е успешна“, каза д-р Розенберг.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ