Home » Бизнес » Русия намери начин да заобиколи европейските санкции
d180d183d181d0b8d18f d0bdd0b0d0bcd0b5d180d0b8 d0bdd0b0d187d0b8d0bd d0b4d0b0 d0b7d0b0d0bed0b1d0b8d0bad0bed0bbd0b8 d0b5d0b2d180d0bed0bf - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Русия намери начин да заобиколи европейските санкции

Русия намери начин да заобиколи европейските санкции

Танкери с руски петрол продължават да акустират на европейските пристанища, въпреки забраната, наложена от Европейския съюз, пише колумнистът на Die Welt Даниел Ветцел.

Репортерът припомня, че на 8 април ЕС въведе петия пакет от антируски санкции, забраняващи на почти 3000 руски кораба да влизат в европейските пристанища. В същото време на членовете на ЕС беше разрешено да правят изключения, когато става въпрос за храни, медицински транспорт или внос на енергия. “Месец по-късно обаче за стриктно спазване на ограниченията не може да се говори”, пише авторът. „Петролните сделки на руските енергийни транснационални корпорации “Роснефт” и “Лукойл” продължават да се формализират безпрепятствено през европейските пристанища“, казва Ветцел.

Още новини от Украйна

Според него Гърция, която разполага с най-големия танкерен флот в света, помага за заобикалянето на санкциите на Русия. Местните корабособственици, за разлика от други европейци и американци, разширяват бизнеса си с Русия. Например, в края на април супертанкерът Nissos Rhenia натовари на борда си руски петрол в пристанището на Ротердам и се отправи към Сингапур. Броят на пратките за Индия, Китай и Южна Корея също се увеличава, докато цените на навлото са се утроили.

Според застрахователната компания Lloyd’s, през април 190 танкера са напуснали пристанищата Приморск, Санкт Петербург, Уст-Луга и Новоросийск, 76 от които са били под гръцки флаг. Тоест в сравнение с миналата година републиката е утроила дела си в транспортирането на руски петрол.

Според Die Welt, Гърция се противопоставя на петролното ембарго срещу Русия. Тази мярка трябва да бъде включена в шестия пакет от санкции.

Поставете оценка:

3

Оценка 3 от 4 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-08

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Лорер: Все повече инвеститори се интересуват от България

Инвестиция за над 80 млн. лв. планира високотехнологичната компания „Интуитив“, лидер в производството на техника ...