Home » Бизнес » Богомил Николов: Нараства изкушението да се купуват ментета

Богомил Николов: Нараства изкушението да се купуват ментета

Сподели новината

Наблюдава се леко задържане на цените на основните храни у нас. В развитите западни страни обаче започнаха вече да се появяват първите съобщения за недостиг на стоки. През последните няколко месеца някои доскоро съвсем обикновени храни, изведнъж станаха скъпи или вече е твърди трудно да бъдат намерени в магазините.

Темата в „Говори сега“ по БНТ коментира Богомил Николов – председател на асоциация „Активни потребители“.

„България има всичко – на пазара в САЩ имаше по-тежки примери в предходните месеци и това се дължеше на глобалните вериги. При нас като че ли усещането е по-минорно заради покупателната ни способност. Голям е процентът на храните в портфейла на по-бедните хора у нас и всяко едно увеличение се усеща много по-болезнено. Не дефицитът е основната тема а по-скоро цените“, заяви той.

Поради тази причина хората се обръщат към заместители на повечето основни продукти. Те се прилагат там, където контролът не е достатъчно добър, подчерта Богомил Николов

„Имахме редица разследвания, с които разкриваме най-различни злоупотреби- млякото в сиренето, палмовото масло, майонезата без яйца и т.н. Тези практики са един вид огледало – ако има достатъчно ефективен контрол, производителите ще опитат нещо друго – например намаляване на грамажите и разфасовките“.

Николов обясни, че у нас се наблюдава т.нар. „шринкфлация“ – запазване на цената за сметка на количеството на даден продукт или услуга.

„Например масово в автомивките на самообслужване в София намалиха времето, в което получавате вода. Това НСИ няма как да го отрази, но това е реална шринкфлация – цената е същата, но вие вече трябва да сложите не четири, а пет монети. Най-лесно това може да се види при грамажа на хляба“.

Нараства изкушението да се купуват ментета. Интернет дава огромна възможност за това – когато човек види, че дадена тока, която използва, се е увеличила с 15-20%, той се изкушава да купи заместител и съществуват много рискове, подчерта Богомил Николов.

„Лекарства. Ако си купите фалшиво лекасртво по интернет, може буквално да се самоубиете. Алкохол – преди 15-20 години имаше редовни случаи в новините за хора, натровени с метилов алкохол. Козметиката – когато е фалшива, може да ви причини множество поражения. След това са електроуредите и батериите. Дори в България миналата година имахме два случая на запалени електрически одеяла, от по-евтините, които предизвикаха пожари“.

Николов призова хората да са изключително внимателни с онлайн поръчките от страни извън Европейския съюз.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 6 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар