Home » Бизнес » Експерт прогнозира 90% поскъпване на бензина

Експерт прогнозира 90% поскъпване на бензина

Сподели новината

Сергей Куюн, водещ експерт на украинския пазар на горива, прогнозира, че цената на литър бензин А-95 скоро може да се повиши до 75 гривни (2.54 USD). След премахване на правителственото регулиране на цените на горивата увеличението ще бъде 87%. Според украинския портал minfin.com.ua, литър А-95 на 17 май (деня, в който правителството дерегулира цените на горивата), е струвал около 40 гривни (1.35 USD) за литър.

„Мисля, че това е само началото. Правителството очаква цена на бензина от 58 гривни (1,96 USD). Големите търговци сега определят цената от 57-58 гривни, но на пазара на едро цената започва от 60 гривни. Съответно, тези търговци, които купуват гориво на едро, ще бъдат принудени да продават по-скъпо“, казва Куюн в ефира на „Украйна 24“.

Според него, само поради това, цената на горивото за потребителите може скоро да се повиши до 65 гривна. Въпреки това, сега основният въпрос е колко ще струва доларът, тъй като Националната банка на Украйна освобождава обменния курс. Куюн отбеляза, че това е от пряко значение за цените на горивата, тъй като то е изключително импортно ориентирано в Украйна.

В случай, че пазарният курс на долара е 37 гривни, това ще доведе до допълнително увеличение на цената на горивото с още 10 гривни, обяснява експертът, което общо дава цената на бензина 75 гривни.

Поставете оценка:

2

Оценка 2 от 4 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар