Home » Бизнес » Ключова европейска икономика се подготвя за най-лошото

Ключова европейска икономика се подготвя за най-лошото

Сподели новината

Великобритания е изправена пред влошаваща се продоволствена криза след прекъсване на връзките с Русия, както и в резултат на влошаване на ситуацията в Украйна. „Облекчението няма да дойде скоро. Увеличението на цените на храните ще продължи през цялата година и ще достигне 10%“, прогнозира Томас Пю от одитната група на RSM.

През месец май британските компании са платили с 10,3% повече за стоки от първа необходимост, отколкото през 2021 г., а цената на вносните храни се е увеличила с рекордните 20,5%, което е пик за последните 14 години.

Още новини от Украйна

Цените на храните ще се покачат с още 20% през първите месеци на 2023 г., посочват от инвестиционната банка Citi. Такова покачване на цените ще настъпи в резултат на кулминацията на глобалния недостиг на доставки, смятат анализатори.

Инфлационната спирала не само вреди на благосъстоянието на британците, но и оказва натиск върху фермерите, които са изправени пред повишени разходи за гориво, фуражи, торове и труд. Националната асоциация на индустриалците Make UK вече алармира и призова правителството да вземе спешни мерки за защита на бизнеса, засегнат от нарастващите цени на суровините.

Ситуацията в Украйна, която намали износа на слънчогледово масло, оказа негативно влияние върху британския пазар на храни. Търговците на зърно възлагат надежди на Русия, която започна да прибира реколтата. Според тях, това би могло да облекчи инфлационния натиск.

„Цените вероятно ще паднат през следващите седмици, но няма да има значително подобрение, тъй като цените на храните остават над историческите си средни стойности“, каза Чарлз Бранч, ръководител на селското стопанство в Britannia Global Markets Limited.

Поставете оценка:

2.6

Оценка 2.6 от 21 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар