Home » България » Решението за РСМ: Сменят ли политиците позициите си?
d180d0b5d188d0b5d0bdd0b8d0b5d182d0be d0b7d0b0 d180d181d0bc d181d0bcd0b5d0bdd18fd182 d0bbd0b8 d0bfd0bed0bbd0b8d182d0b8d186d0b8d182d0b5 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Решението за РСМ: Сменят ли политиците позициите си?

Решението за РСМ: Сменят ли политиците позициите си?

Външната комисия в парламента блокира френското предложение по казуса с Република Северна Македония.

“След като успяхме да блокираме европейските институции по казуса с Македония, ние успяхме да направим същото и с българските институции по тази тема. Тук става дума за процедура от гледна точка на съдържанието на френското предложение. Отговор на ЕС на българските искания към него. От гледна точка на съдържанието България постигна това, което от самото начало поставя като изискване. Двустранните отношения да влязат в преговорната рамка, второ – те да бъдат наблюдавани на всеки етап от тези преговори от ЕК и Европейския съвет. От гледна точка на процедурата, действително имаме действие, което не се вписва в нормалната практика – даден международен документ да бъде разгледан в парламента, преди правителството да изрази своето мнение. От това се възползва опозицията в лицето на ГЕРБ, която се опита по този начин да заеме своето място. Това, което ГЕРБ демонстрира, е неинтерес към нерешаване на проблема”, заяви бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков в студиото на “България сутрин”.

Още по темата

22 юни 2022 15:58

53

22 юни 2022 13:37

110

22 юни 2022 11:34

777

По думите на историка доц. Спас Ташев има непоследователна политика на българското правителство.

“Заявяваше се готовност да се подкрепи твърдо евроинтеграцията на РСМ. Това се казваше основно пред чужди медии, а пред българските медии се заявяваше, че ще продължи да се следва тази консенсусна политика. Разнопосочието създаде свръхочаквания. На запад свръхочакване, че България всеки момент е готова да премахне ветото, а в българското общество едва ли не, че се стига до някакво национално предателство. Европа все повече се съобразява с нашите искания. Ние имаме максимално доближаване до нашите искания в сегашната ситуация”, обясни той.

Доц. Ташев изтъкна, че към френското предложение нямаме някакви сериозни забележки.

Забележките са към двустранния протокол. От неговото внасяне от петък до вчерашния ден имаше време, в което България да анализира съдържанието и да се коригират тези недостатъци, към които се правят забележки. В рамките на няколко месеца България трябва да възложи на външното министерство да се направят тези корекции и е съвсем реалистично ние да имаме пакет от документи, с които евроинтеграцията на РСМ да бъде съвсем реална”, каза той пред Bulgaria ON AIR.

“България се опитва да остави предложението на ЕС в сила. Механизмът, който България използва, е така наречената резерва. Тя не отхвърля предложението, но не може да даде съгласие по чисто вътрешнополитически причини. България има възможност да контролира процеса на преговори. Проблемът няма да се реши между Брюксел и Скопие, или Брюксел и София. Без двустранна договорка с ясно приети срокове на изпълнение и контрол от страна ЕК, проблемът няма да се реши”, посочи Любомир Кючуков.   

“Скопие се нуждае от помощ от ЕС. ЕС смята, че ние трябва да бъдем по-скоро готови с документите, да ги представим пред европейските ни партньори и тогава вниманието на Европа ще бъде насочено към Скопие и ще ускори решаването на този казус”, заключи доц. Ташев.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-06-23

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Черната смърт: Откъде е тръгнала бубонната чума?

“Съществуват различни теории за произхода на Черната смърт”, казва Йоханес Краузе от института “Макс Планк”. ...