Home » България » Хиновски: Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ
d185d0b8d0bdd0bed0b2d181d0bad0b8 d181d0b5d0b2d0b5d180d0bed0b7d0b0d0bfd0b0d0b4d0bdd0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d180d0b0d0b7 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Хиновски: Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ

Хиновски: Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ

Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ. Това посочва доклад на американска компания, проучвала възможностите за добив на шистов газ у нас. Информацията съобщи Иван Хиновски, бивш депутат от „Има такъв народ”, председател на Българския енергиен и минен форум в предаването “120 минути” по бТВ.

По думите му информацията е скандална. Той даде повече подробности по темата:

“През 2011 г. България получи геоложки доклад от едно проучване на една голяма американска компания, който доказва, че в Етрополската формация, Северозападна България – районите на Луковит, Ъглен, Пещене, Врачанско, разполага с 480 млрд куб. метра шистов газ. Това е потреблението на България за 150 години”, каза Хиновски.

Той добави, че този доклад дълго време се е укривал.

„2011 г. компанията депозира доклад отчет по договор за проучване в Министерството на енергетиката. Мълчание. И изведнъж през 2012 г. под натиск на зелени неправителствени организации България наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ. Тази информация събуди изключително сериозни тревоги в най-големия доставчик на газ за България – „Газпром”. Това беше тревожна информация и аз имам своя информация, че „Газпром” направи така, че България да остане изцяло зависима от руски газ”, заяви Хиновски.

През 2012 г. след този мораториум, комисията по енергетика е била склонна да го отхвърли, обясни той.

„Всички проекто-документи, решението на комисията по енергетика в Народното събрание бяха да се отхвърли исканият мораториум на зелените. И 20 минути преди събирането на комисията започнаха да се раздават едни листа и председателят на комисията Мартин Димитров сконфузено каза – Приемаме искането за налагане на мораториум. Много учудващо в последния момент. Имам чувството, че това бяха някакви маневри, външнополитически”, каза още експертът.

По думите му този доклад е окончателен и е официален.

Той идентифицира невероятни резултати – с към 480. млрд. куб. метра природен газ разполага Северозападна България – Луковит, Пещене, Ъглен и други. Това е при допускането за шистов добив, добави Хиновски.

„След приемането на този мораториум през 2012 г. се отправя искане към тази компания да преработи прогнозата и вместо шистов добив да даде прогноза за конвенционален добив. Компанията преработва доклада и дава цифрата 86 млрд. куб. метра. Следва мълчание 2 години и отговорът е, че няма доказателство за рентабилността на добива на този природен газ. Скандално е. Компанията, която предлага добив казва, че е рентабилно и тя внася доклад за геоложко откритие с втората фаза – концесия за добив. Тя го предлага, а министерството казва – не, това не е рентабилно. Няма никаква логика в това решение”, отбеляза Хиновски.

Той допълни, че си го обяснява с външни политически въздействия.

Поставете оценка:

3.2

Оценка 3.2 от 13 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-08

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Проф. Атанас Семов: Много тежко си разбутахме ценностите

„Народ без памет е население”. Това каза пред NOVA NEWS синът на писателя и народопсихолог ...