Home » България » Евгений Кънев: ПП-ДБ не бива да се огъват

Евгений Кънев: ПП-ДБ не бива да се огъват

Сподели новината

Най-вероятно няма да има разбирателство за кабинет към ”крайния срок”, поставен от ГЕРБ днес – при цяла седмица до реалния краен срок. Това написа във фейсбук финансистът и доктор по икономика Евгений Кънев.

“Крайният срок” е още един от инструментите за натиск, който бе оставен без коментар от ПП-ДБ, оставяйки впечатление, че го приемат за нормално. Това се вписва в цялостното им излъчване на политическата сила, за която е много важно да има кабинет. Което никоя медия няма да интерпретира като загриженост за държавата, а като ”жажда за власт и постове”.

За съжаление, това излъчване започна още с приемането като нещо нормално да се обсъждат промени в кабинета без оценка на министрите – въпреки първоначалната договореност преди 9 месеца за ротация само на премиерите. Такава Гранд отстъпка би имала смисъл само срещу твърд ангажимент на ГЕРБ за формула на назначенията без ДПС – което към момента не е факт.

Това излъчване продължи и в неделя на пресконференцията, която имаше за цел да покаже, че ПП-ДБ се се съгласили на всякакви отстъпки и не заради тях ще се ходи на избори. Забравяйки, че всяко смекчаване на тона се приема от съветските школници като проява на слабост – добре внушена жажда за власт и от патериците на ГЕРБ в парламента.

В резултат, ГЕРБ спуснаха в техния национален канал (в същата сграда) списък с техните министри като свършен факт, чието оспорване от ПП-ДБ да звучи като отмятане от вече направени договорки.

Въпреки метнатия им тежък багаж – ПП-ДБ не бива да се огъват и трябва да помнят, че ББ не би захвърлил всичко вече извоювано срещу неизвестност след нови избори, когато пак ще води преговори с ПП-ДБ без гаранция за нещо повече тогава.

ГЕРБ упражняват свръхнатиск да вземат още няколко министерства, но всъщност важни са им две:

(1) Министерство на отбраната

С това министерство, след МВнР и премиерския пост, искат да затворят връзката и с НАТО/САЩ – и така със света – при тях (вчера в поста си обясних защо) и

(2) Министерство на Енергетиката.

Това министерство е ключово за продължаващото руско влияние в нашата енергетика (през Булгаргаз и Трансбулгаргаз), контрола върху БЕХ и ЕСО, чрез които се реализират енергийните проекти. Особено важно и за ДПС, предвид Зеления преход на централите на др. Доган от губещите (въпреки всички миньорски протести) ТЕЦ към присвояване (чрез ЕСО) на ВяЕЦ и ФЕЦ от български предприемачи.

И това – след като ПП-ДБ вече отстъпиха Министерство на водите, което предстои да усвои огромни фондове по ПВУ.

Такава е свръхзадачата на ПП-ДБ в този кабинет – как да управляват с ГЕРБ, чиято есенция е кауза на ПП-ДБ.

Поставете оценка:




3

Оценка 3 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар