Home » Крими » Знаково дело, с което Гешев се хвали, удари на камък
d0b7d0bdd0b0d0bad0bed0b2d0be d0b4d0b5d0bbd0be d181 d0bad0bed0b5d182d0be d0b3d0b5d188d0b5d0b2 d181d0b5 d185d0b2d0b0d0bbd0b8 d183d0b4 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Знаково дело, с което Гешев се хвали, удари на камък

Знаково дело, с което Гешев се хвали, удари на камък

За пореден път знаково дело, с което главния прокурор Иван Гешев особено се гордееше, докато отговаряше пряко за спецпрокуратурата, катастрофира на старта. Става дума за процеса, рекламиран като дело срещу международна организирана престъпна група, свързана с финансиране на тероризъм извън България и използвала метода “хавала”, чрез който парите не се преместват физически, пише в. “Сега”.

Тази акция беше цитирана и когато тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров заведе Гешев в Хага на среща с президента на Евроджъст.

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново отложи дебатът по същество по исканията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Ив…

Процесът обаче удря на камък и не може да стартира в съда, тъй като магистратите откриват куп пороци в обвинителния акт и го връщат на прокуратурата за отстраняването им. Делото първоначално беше внесено в съда през 2019 г. Наблюдаващ прокурор е Евгения Щъркелова, която работи и по делото “НАП-лийкс”.

Делото е срещу петима сирийци и една българка, които бяха сред десетките задържани на 18 януари 2019 г. при мащабна операция на ДАНС, ГДБОП и спецпрокуратурата в цялата страна. Като основен организатор на престъпната дейност разследващите сочат сириец, пребиваващ в България. Той “е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност”, твърди държавното обвинение.

Обвинителният акт гласи за всеки един от шестимата, че “в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на България по какъвто и да е начин чрез извършване на небанкови парични операции, изразяващи се в пренасянето на парични суми в особено големи размери – 16 459 023 лв., през страната и закупуването на високопроходими автомобили, прекарването им през българо-турската и турско-сирийската граница и предоставянето им на територията на Сирия на терористични организации”, косвено предоставяли финансови и други средства и трансферирали активи на “Ислямска държава”, предполагайки, че тези активи ще бъдат ползвани за терористична дейност.

От определение на апелативния спецсъд от 19 май се разбира, че прокуратурата изобщо не се е съобразила със съдебните забележки от предходното връщане на делото. Не са изпълнени указанията да се уточни дали деянието е извършено в съучастие, какъв е приносът на всеки един от подсъдимите, каква сума е пренесъл всеки от тях и т.н. Също така в обвинителния акт не е посочено дали цялата сума от 9 434 518 долара (равностойни на 16 459 023 лв.) е била предоставена на терористични организации или част от нея под формата на леки автомобили или цялата сума е била изразходвана за закупуването им.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу шест лица – петима сирийци и българска…

Наблюдаващият прокурор не се е съобразил, че сочената от него система на разплащане по своите белези коренно се различава от “пренасяне на суми”, което от своя страна внася съмнения и предположения относно изпълнителното деяние, сочи още съдът. Липсва и конкретика кой подсъдим какви автомобили е закупил, прекарал през българско-турската и турско-сирийската граница и е предоставил на сочените в обвинителен акт терористични организации.

Съдът подчертава, че обвинителният акт не покрива законовите стандарти и накърнява правото на защита на подсъдимите – те не могат да разберат в какви престъпления са обвинени. “Не съществуват фактически твърдения за личния принос на подсъдимите в извършване на вменените им престъпления”, посочват тримата апелативни съдии. И допълват, че с този обвинителен акт се затруднява и работата на съда, тъй като не е ясна действителната воля на прокурора за това обвинение.

ОЩЕ: На втора инстанция ще се решава дали арестуваните за тероризъм по метода “хавала” остават в ареста

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-25

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Аларма: Мними украински бежанци обират къщи в различни области на страната

От Асоциацията на българските села предупреждават, че в много области на България се разгръщат измами ...