Home » Новини » Доналд Тръмп с нов бисер: Всички евреи, които гласуват за демократите и Байдън, мразят Израел и религията си

Доналд Тръмп с нов бисер: Всички евреи, които гласуват за демократите и Байдън, мразят Израел и религията си

Сподели новината

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че евреите в страната, които гласуват за Демократическата партия, „мразят Израел и религията си“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това изявление е предизвикало мощна вълна от критики от страна Белия дом и лидери на еврейската общност в Съединените щати. Настоящият президент Джо Байдън, който се очертава като основен конкурент на републиканеца Тръмп на президентските избори на 5 ноември тази година, е демократ.

В интервю на Тръмп снощи бе зададен въпрос за нарастващата критичност на демократите спрямо министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху по отношение на начина му на водене на войната срещу радикалното палестинско движение „Хамас“ в ивицата Газа, където броят на цивилните палестински жертви продължава да расте.

„Всъщност аз мисля, че те мразят Израел“, отговори Тръмп на въпроса на бившия си съветник Себастиан Горка. „И Демократическата партия мрази Израел“. „Всеки евреин, който гласува за демократите, мрази своята религия. Те мразят всичко, свързано с Израел, и трябва да се срамуват от себе си, защото Израел ще бъде унищожен“, каза още Тръмп.

Тези негови коментари предизвикаха моментална реакция от Белия дом, от предизборния щаб на президента Байдън и от еврейските лидери в САЩ.

Преобладаващото мнозинство от американските евреи се самоопределят като демократи, но Тръмп ги обвини в нелоялност, като според негови опоненти това твърдение е израз на антисемитизъм, посочва АП.

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс нарече коментарите на кандидат президента на Републиканската партия „подла и несъстоятелна антисемитска реторика“, без да спомене името на Тръмп.

„Докато престъпленията от антисемитизъм и проявите на омраза се множат навсякъде по света, в това число и най-смъртоносната агресия срещу евреите от Холокоста, лидерите са длъжни да наричат омразата с истинското ѝ име и да обединяват американците срещу нея. Няма оправдание за разпространението на отровни, измамни лозунги, които носят заплаха за останалите граждани. Никакво оправдание!“, заяви Бейтс.

„Единственият, който в случая трябва да се срамува, е Доналд Тръмп“, казаха от предизборния щаб на Байдън.

„Тръмп ще загуби отново през ноември, защото на американците им втръсна от неговото пропито с омраза негодувание, лични нападки и крайни позиции“, заяви говорителят на предизборната кампания на Байдън – Джеймс Сингър.

„Да обвиниш евреите, че мразят своята религия, защото биха гласували за определена партия, е клеветническо, невярно в основата си твърдение“, написа в социалната платформа „Екс“ Джонатан Грийнблат, лидерът на еврейската неправителствена правозащитна организация „Лига срещу поругаването“ (Anti-Defamation League).

Поставете оценка:




5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар