Home » Свят » Броят на американците с неблагоприятно мнения за Китай се е увеличил
d0b1d180d0bed18fd182 d0bdd0b0 d0b0d0bcd0b5d180d0b8d0bad0b0d0bdd186d0b8d182d0b5 d181 d0bdd0b5d0b1d0bbd0b0d0b3d0bed0bfd180d0b8d18fd182 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Броят на американците с неблагоприятно мнения за Китай се е увеличил

Броят на американците с неблагоприятно мнения за Китай се е увеличил

Неблагоприятното мнение за Китай сред американците достигна нов връх, а над 90 процента от пълнолетните граждани в страната смятат, че партньорството между Китай и Русия е проблем за САЩ, показва публикувано вчера проучване на изследователския център „Пю“, предаде Ройтерс.

Негативното мнение за Китай в САЩ и много други развити икономики се е покачило през последните години. Западните правителства се оплакват от Китай, който според тях използва икономическа и военна принуда, за да налага волята си по света.

Китай и Русия са засили връзката помежду си, включително след обявяването на тяхното партньорство „без ограничения“ през февруари, седмици преди руската инвазия в Украйна.

Проучването е проведено през март като в него са участвали 3 581 пълнолетни американски граждани.

Според резултатите от него две трети от участвалите смятат, че Китай представлява огромна заплаха – това е с 5 процента повече от резултата от 2020 година и 23 процента повече от този през 2013 година, когато въпросът е бил зададен за пръв път.

Броят на американците с неблагоприятно мнения за Китай се е увеличил с 6 процента спрямо изминалата година, достигайки рекордните 82 процента, съобщи изследователският център.

„Американците са силно загрижени за партньорството между Китай и Русия“, добави той. Резултатите показват, че 92 процента от запитаните смятат, че партньорството между тези две страни е „донякъде сериозен проблем“ за страната, а 62 процента заемат твърдо позицията, че това партньорство е „много сериозен проблем“.

Увеличава се и броят на американците, които смятат Китай за първа икономическа сила, съответно 42 процента според проучването – ръст от 11 процента спрямо резултатите от 2020 година, като по този начин се изравняват с тези, които смятат САЩ за икономически лидер.

Републиканците са склонни да имат по-негативни възгледи за Китай, отколкото демократите и е по-вероятно да подкрепят строги икономически санкции срещу Пекин, показва още проучването.

Властите в Пекин обвиниха американските политици, медиите и неправителствени изследователски организации в оформянето на негативна престава за Китай сред американците.

„Вследствие на безскрупулните и безсрамни нападки на някои американски политици срещу Китай, някои американски медии разпространиха слухове, а някои американски неправителствени организации ни злепоставиха“, каза днес на обикновена пресконференция в Пекин говорителят на външното министерство на Китай Чжао Лицзян.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-04-29

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Киев съобщава за 20 000 предполагаеми военни престъпления

По данни на властите в Киев за трите месеца на руската агресия в Украйна са ...