Home » Свят » България и Северна Македония ще преговарят за цар Самуил

България и Северна Македония ще преговарят за цар Самуил

Сподели новината

Все още не е постигнато конкретно решение в съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония за честването на определени исторически личности, но атмосферата в работата на комисията показва оптимизъм. Това казва за в. „Слободен печат” Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна в историческата комисия.

„Конструктивната атмосфера оставя място да мислим, че може би ще хармонизираме решение за средновековния период и за цар Самуил на следващата среща, която ще се проведе на живо този четвъртък и петък в Скопие, която след това ще бъде препоръчително съдържание за учебниците по история. На дневен ред е и Гоце Делчев, за когото на последната среща през февруари само започнахме малка дискусия и сега ще продължим. На дневен ред са и някои технически неща като съгласуване на протоколите от предишни заседания", казва Драги Георгиев, цитиран от БТА.

Драги Георгиев уточнява, че когато в комисията бъде постигнато решение за цар Самуил и Средновековието, то трябва да бъде прието от македонското и българското правителство, а бъдещите автори на учебниците, които обхващат съответния период или личност, ще трябва да ги имат предвид. Следващото заседание на съвместната историческа комисия ще се проведе в края на седмицата в Скопие.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар