Home » Свят » България и Северна Македония ще преговарят за цар Самуил
d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b8 d181d0b5d0b2d0b5d180d0bdd0b0 d0bcd0b0d0bad0b5d0b4d0bed0bdd0b8d18f d189d0b5 d0bfd180d0b5d0b3d0be - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - България и Северна Македония ще преговарят за цар Самуил

България и Северна Македония ще преговарят за цар Самуил

Все още не е постигнато конкретно решение в съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония за честването на определени исторически личности, но атмосферата в работата на комисията показва оптимизъм. Това казва за в. „Слободен печат” Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна в историческата комисия.

„Конструктивната атмосфера оставя място да мислим, че може би ще хармонизираме решение за средновековния период и за цар Самуил на следващата среща, която ще се проведе на живо този четвъртък и петък в Скопие, която след това ще бъде препоръчително съдържание за учебниците по история. На дневен ред е и Гоце Делчев, за когото на последната среща през февруари само започнахме малка дискусия и сега ще продължим. На дневен ред са и някои технически неща като съгласуване на протоколите от предишни заседания", казва Драги Георгиев, цитиран от БТА.

Драги Георгиев уточнява, че когато в комисията бъде постигнато решение за цар Самуил и Средновековието, то трябва да бъде прието от македонското и българското правителство, а бъдещите автори на учебниците, които обхващат съответния период или личност, ще трябва да ги имат предвид. Следващото заседание на съвместната историческа комисия ще се проведе в края на седмицата в Скопие.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-30

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

И Саудитска Арабия иска турски дронове Байрактар за армията си

Саудитска Арабия проявява интерес към турските безпилотни самолети Байрактар и се готви да преговаря за ...