Home » Свят » САЩ внася законопроект за забрана на вноса на руски уран
d181d0b0d189 d0b2d0bdd0b0d181d18f d0b7d0b0d0bad0bed0bdd0bed0bfd180d0bed0b5d0bad182 d0b7d0b0 d0b7d0b0d0b1d180d0b0d0bdd0b0 d0bdd0b0 d0b2 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - САЩ внася законопроект за забрана на вноса на руски уран

САЩ внася законопроект за забрана на вноса на руски уран

Американски сенатори от Републиканската партия внесоха законопроект за забрана на вноса на руски уран в САЩ, като част от широкообхватния пакет от американски санкции срещу Русия, предава "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че по настоящем администрацията на Байдън обмисля санкции срещу руската ядрена енергийна компания "Росатом", основен доставчик на гориво и технологии за атомни електроцентрали по света. САЩ вече наложиха забрана за внос на руски изкопаеми горива – петрол, газ и въглища.

"Докато забраната на вноса на руски петрол, газ и въглища е важна стъпка, тя не може да бъде последната", каза сенатор Джон Барасо, който представи законопроекта.

Агенция "Ройтерс" обаче отбелязва, че Барасо представлява Уайоминг, щат, който може да се възползва от съживяването на добива на уран в САЩ.

Съединените щати имат над 90 ядрени реактора, повече от която и да е друга страна, и силно разчитат на вносен уран. Руският уран съставлява 16% от вноса на този продукт в САЩ през 2020 г., според Администрацията за енергийна информация, като Канада и Казахстан осигуряват по 22%.

Русия също така доставя гориво, наречено високопробен нискообогатен уран (HALEU), което е обогатено до 20% и може да се използва в модерни ядрени централи, които се очаква да бъдат разработени по-късно през това десетилетие или през следващото.

Съединените щати вероятно ще трябва да предприемат бързи действия за изграждане на по-голям вътрешен капацитет за доставка на този вид гориво, ако бъде въведена забрана. На добива и обогатяването на уран в страната се противопоставят много природозащитници и индиански активисти, цитират от news.bg.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-18

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Както в Афганистан

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се провали в Украйна поради липса на ясни цели. ...